Liminka peruu ko­ro­na­ti­lan­teen takia it­se­näi­syys­päi­vän päi­vä­juh­lan – Lu­mi­joen juhlaan pääsee ko­ro­na­pas­sil­la, Kem­pe­lees­sä kirk­ko­sa­li on jaettu kahtia omille si­sään­käyn­neil­le

Rantalakeus
Itsenäisyyspäivää juhlistetaan maanantaina kaikissa lakeuden kunnissa -perinteisesti ja koronaturvallisesti.
Itsenäisyyspäivää juhlistetaan maanantaina kaikissa lakeuden kunnissa -perinteisesti ja koronaturvallisesti.
Kuva: Päivi Peuna

Itsenäisyyspäivää juhlistetaan lakeudella perinteisesti. Hailuodossa vietto alkaa jumalanpalveluksella kello 10, jonka jälkeen on kunniakäynti sankarihaudoille, kansalaiskahvit seurakuntasalissa ja päiväjuhla. Juhlassa on mukana nuoria hailuotolaisia yrittäjiä kertomassa, mitä itsenäisyys heille merkitsee.

Kempeleessä itsenäisyyspäiväjuhlaa vietetään Kokkokankaan seurakuntakeskuksessa. Kello 10 alkavassa juhlajumalanpalveluksessa pitää juhlapuheen valtuuston puheenjohtaja Pia Hanski. Nuoren tervehdyksen tuo Inga Koskenniemi. Lopuksi lähetetään seppelpartiot sankarihaudoille. Koronatilanteesta johtuen tilaisuuteen tulee ilmoittautua ennalta kirkkoherranvirastoon. Kirkkosali jaetaan kahteen sektoriin, joilla on omat sisäänkäynnit. Näin jumalanpalvelukseen voidaan ottaa yhteensä 100 henkilöä.

Limingassa juhla käynnistyy jumalanpalveluksella kello 10. Kirkossa suositellaan maskin käyttöä. Sen jälkeen on seppeleenlasku sankarihaudalle. Päiväjuhlaa piti viettää Lakeustalolla, mutta kunnanhallitus päätti perua juhlatilaisuuden pahentuneen koronatilanteen vuoksi.

Lumijoella jumalanpalvelus alkaa kello 10, jonka jälkeen on seppeltenlasku. Kunniavartiossa ovat lakeuden reserviläiset. Itsenäisyyspäiväjuhlaa vietetään seurakuntasalilla. Juhlapuheen pitää kunnanhallituksen puheenjohtaja Jaana Ollakka. Musiikista vastaavat Lumijoen kirkkokuoro ja mieskvartetti Pappakööri. Lumijoella juhlaan tulijoilta vaaditaan koronapassi.

Oulunsalossa partiolaiset vievät kynttilät sankarihaudoille. Juhlajumalanpalvelus alkaa kello 10. Oulussa sinivalkoiseen juhlavalaistukseen on tähän mennessä ilmoittautunut mukaan Oulun teatteri, Kauppakeskus Valkea, sekä Oulun kaupungin oma Mannerheiminpuisto. Myös Ouluhallin kupoli valaistaan sinivalkoiseksi.

Tyrnävällä itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus pidetään Tyrnävän kirkossa kello 10 ja Temmeksen kirkossa kello 12. Molempien jumalanpalvelusten jälkeen on seppeleenlasku sankarihaudoille. Haudoilla on myös kunniavartio.

Jumalanpalvelus ja seppeleiden laskut striimataan seurakunnan Facebook-sivulle.