Mainos

Li­min­gas­sa on tehdas, jossa talot val­mis­tu­vat samaan tapaan kuin ajo­neu­vot au­to­teh­taal­la – Ak­tii­vi­nen kunta ja sopiva si­jain­ti aut­ta­vat yri­tyk­sen me­nes­ty­mi­ses­sä

Pohjolan Tilaelementti ja kasvaa ja kehittyy Limingassa, jossa jokainen yritys on tärkeä. Yhteistyö kunnan ja yrittäjien välillä on tärkeää molempien osapuolten kannalta.

Vuonna 2017 perustetun Pohjolan Tilaelementin tehdas sijaitsee Limingan yritysalueella Liminganportissa.
Vuonna 2017 perustetun Pohjolan Tilaelementin tehdas sijaitsee Limingan yritysalueella Liminganportissa.

Tavallinen arkipäivä Pohjolan Tilaelementin tehtaalla Limingassa on työntäyteinen. Yksi naputtaa nauloja, toinen sahaa puuta, kolmas kävelee tietokone kourassaan ympäri tuotantolinjaa. Tunnelma on kuin autotehtaalla, mutta linjaston moduuleista muodostuu kulkuvälineiden sijaan valmiita taloja.

Tilaelementin tapa rakentaa taloja on täysin poikkeava siitä, mitä rakentamisen on yleensä ajateltu olevan. Limingassa sijaitsevassa tehtaassa valmistuu koteja ja vapaa-ajanasuntoja, jotka kuljetetaan uusien omistajiensa luokse yhtenä kappaleena, kokonaisina rakennuksina.

Tehtaan linjastolla on yhdeksän tuotantopaikkaa, jossa moduulit valmistuvat vaiheittain. Noin joka toinen päivä hallin ovesta tulee ulos valmis rakennus. Juuri nyt on valmistumassa kahdeksan samanlaista lomayksiötä.

Vuonna 2017 perustetun yrityksen tuotekehitys on alkanut jo kymmenen vuotta sitten. Viime vuosina kasvuvauhti on ollut hurjaa.

”Viime vuonna meiltä tilattiin noin parikymmentä rakennusta, tänä vuonna rakennuksia valmistuu noin 100 kappaletta ympäri Suomen. Tavoitteenamme on kolminkertaistaa tuotantokapasiteetti”, Pohjolan Tilaelementin toimitusjohtaja Timo Hintsala kertoo.

Limingassa on tilaa kasvaa

Kun yritys ja yrityksen tuotanto kasvavat, myös tilaa tarvitaan lisää.

Aikaisemmin Oulussa sijainnut Tilaelementti muutti Limingan yritysalueelle vuosi sitten lokakuussa. Tehtaan paikkaa oli haettu jo keväästä alkaen ympäri Oulua ja Oulun lähialueita, ja lopulta sopivin paikka löytyi kasitien varrelta Limingasta.

Liminganportti oli paras paikka yritykselle, sillä vuokratilat olivat sopivat, tehtaan sijainti oli erinomainen ja tontilla oli hyvin tilaa myös tuotantotilojen laajentamiseen.

”Eikä vähiten päätökseen vaikuttanut sekään, että Limingan kunta osoitti suurta kiinnostusta uusia yrittäjiä kohtaan. Tuli heti sellainen tunne, että me olemme tervetulleita ja meidät haluttiin tänne”, Timo Hintsala sanoo.

Nyt tarkoituksena on laajentaa entisestään. Aikaisemmin Kivimäen Kiinteistöhallinnan omistaman teollisuuskiinteistön on ostanut JTJ Kasvu Oy. Yhtiö on investoinut tänä syksynä Tilaelementin logistiikka-alueen ja varastotilojen laajennukseen, ja ensi vuonna on tarkoitus laajentaa tuotantotiloja toista tuotantolinjaa varten.

Tilaelementin kasvujohtaja Jouni Pitkänen on ollut erittäin tyytyväinen Limingan kuntaan, joka pitää huolta alueensa yrityksistä ja on aktiivisesti läsnä myös esimerkiksi osaavan työvoiman hankkimisessa.
Tilaelementin kasvujohtaja Jouni Pitkänen on ollut erittäin tyytyväinen Limingan kuntaan, joka pitää huolta alueensa yrityksistä ja on aktiivisesti läsnä myös esimerkiksi osaavan työvoiman hankkimisessa.

Limingan kunnalla on Liminganportin lisäksi myös Ankkurilahden yritysalue moottoritien varrella Tupoksessa. Siellä sijaitsee rakennusalan ja kiinteistökehityksen konsernin Siklan pääkonttori.

Kun vuonna 2007 perustetun Siklan uudelle pääkonttorille etsittiin tonttia, oli tärkein kriteeri sijainti, jonne joka puolelta seutukuntaa on sujuvaa saapua. Vuonna 2016 Ankkurilahdesta löytyi tontti, joka vastasi erinomaisesti yrityksen tarpeisiin. Uusi ja komea pääkonttori valmistui vuonna 2017.

”Liminka on yritykselle toimiva paikka hyvien kulkuyhteyksien ja väljien tonttien vuoksi. Saavutettavuus moottoritien ansiosta on loistava. Meidän mielestämme pääkonttorin ei tarvitse sijaita ”bulevardilla” – hyvin olemme liiketoimintaa pystyneet harjoittamaan peltojen keskellä sijaitsevasta pääkonttoristamme”, Siklan konserninjohtaja Janne Nieminen sanoo.

Limingan kunta pitää huolta yrittäjistään

Tilaelementin yrittäjillä on kokemusta muillakin paikkakunnilla yrittämisestä, ja Liminka on loistanut kuntien joukossa aktiivisuudellaan. Limingan kunnan työllisyyspalveluiden asiantuntijat ovat esimerkiksi kartoittaneet aktiivisesti yrityksen tarvetta työntekijöille.

”Kunnan työllisyyspalvelusta on käyty tutustumassa toimintaamme ja kysymässä tarpeitamme, sillä heillä on mahdollisuus kouluttaa ja löytää meille sopivia työntekijöitä tehtaalle. On ollut todella positiivinen yllätys, että kunta on pyrkinyt tuomaan liiketoimintaamme apuja myös työllisyyspalveluiden kautta”, Pohjolan Tilaelementin kasvujohtaja Jouni Pitkänen kertoo.

Vuosi sitten Tilaelementillä oli kahdeksan työntekijää, nyt työntekijöitä on jo 30. Jos tuotantokapasiteetti nousee tavoitteiden mukaisesti, työntekijöiden määrä nousee ensi vuosien aikana yli 50 työntekijään.
Vuosi sitten Tilaelementillä oli kahdeksan työntekijää, nyt työntekijöitä on jo 30. Jos tuotantokapasiteetti nousee tavoitteiden mukaisesti, työntekijöiden määrä nousee ensi vuosien aikana yli 50 työntekijään.

Yksi tärkeä apu liiketoiminnan kannalta on ollut myös Limingan kunnan elinvoimapalveluiden hankeasiantuntija Katariina Huikari, joka on auttanut yrittäjiä muun muassa ELY-tukihakemusten tekemisessä.

”Hänestä on ollut todella suuri apu hakemusten selvittelyssä ja laatimisessa. Meillä on jo seuraava hanke vireillä ja senkin osalta olemme tehneet hänen kanssaan yhteistyötä”, Timo Hintsala kertoo.

Siklan Janne Nieminen on samaa mieltä yhteistyön tärkeydestä. Yhteistyötä ei voi olla koskaan liikaa – siitä hyötyvät niin kunta kuin yrittäjätkin.

”Meillä on ollut hyvä keskusteluyhteys niin poliittisten päättäjien kuin viranhaltijoiden kanssa. Toivoisin viranhaltijoiden ja päättäjien vierailevan yrityksissä, isoissa ja pienissä. Avoin vuorovaikutus yrittäjien ja kunnan välillä on todella tärkeää”, Nieminen sanoo.

Sijainti on hyvä, kun toiminta-alueena on koko Suomi

Sekä Tilaelementin että Siklan toiminta-alueena on koko Suomi.

Tällä hetkellä eteläisin Tilaelementin tehtaasta lähtenyt rakennus löytyy Naantalissa, pohjoisin Kilpisjärveltä.

”Tehtaamme sijainti tukee erittäin hyvin toiminta-aluettamme. Materiaalit ja valmiit talot on helppo kuljettaa nelostietä tai kasitietä pitkin minne tahansa ympäri Suomen”, Jouni Pitkänen miettii.

Pohjolan Tilaelementin tulevaisuus näyttää valoisalta. Yritystoimintaa on helppo pyörittää ja kehittää, kun kaikki käytännönasiat ovat kunnossa, kunnalta saa tukea ja ympärillä on tilaa kasvaa.

Myös asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä.

”Kun asiakkaat ovat tyytyväisiä, myös kasvua voi tapahtua. Tällä hetkellä meillä on hyvä tilanne – se rohkaisee meitä kasvamaan ja nostamaan kapasiteettia täällä Limingassa”, Timo Hintsala sanoo.

Tutustu Limingan kehitys- ja yrityspalveluihin osoitteessa limingankehitys.fi/.

Katso vapaat yritystontit osoitteesta liminganyritystontit.fi.

Etsitkö yrityksellesi sopivaa paikkaa?

Ota rohkeasti yhteyttä tai tule käymään.

Teemu Haapala

Elinkeinojohtaja

puh. 044 577 9037

teemu.haapala@liminka.fi 

Kaj Sartorisio

Yritys- ja sijoittumisasiantuntija

puh. 040 669 4876

kaj.sartorisio@liminka.fi

Miksi yritys Liminkaan?
  • Tupoksen Ankkurilahden tilavat ja edulliset yritystontit moottoritien varressa
  • Yritystontteja on myös Limingan keskustan liepeillä Liminganportin alueella, 8-tien vieressä
  • Oulusta on vain vartin ajomatka Ankkurilahteen ja kaksikymmentä minuuttia Liminganporttiin
  • Limingassa on yrittäjämyönteinen ilmapiiri ja erinomaiset elinkeinopalvelut 
  • 60 minuutin etäisyydellä asiakkaita on jopa yli 300 000
  • Sitoutunutta työvoimaa löytyy niin Limingasta kuin lähikunnista