Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Li­min­gan­lah­den uusi kos­teik­ko­luon­to­pol­ku sul­keu­tuu elo­kuuk­si han­hen­met­säs­tyk­sen vuoksi – rat­kai­su on tiet­tä­väs­ti varsin har­vi­nai­nen

Liminka
Luontokeskuksen uusi kosteikkopolku on kiinni elokuun ajan hanhenmetsästyksen vuoksi. Kuva viime syksyltä.
Luontokeskuksen uusi kosteikkopolku on kiinni elokuun ajan hanhenmetsästyksen vuoksi. Kuva viime syksyltä.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Liminganlahden luontokeskuksen keväällä valmistunut 640 metrin pituinen kosteikkoluontopolku suljetaan elokuun ajaksi, sillä luontokeskuksen viereisellä yksityismaalla järjestetään hanhenmetsästystä. Luontopolku kulkee lähimmillään 30 metrin päässä metsästysalueesta, joten varotoimenpiteenä polku päätettiin sulkea.

– On hienoa, että maanomistaja lähestyi meitä ja esitti huolensa. Pystyimme yhdessä ratkaisemaan ongelman niin, että eri käyttömuodot yhteensovitetaan. Tästä aiheutuu hetkellinen häiriö retkeilijöille, mutta tässä on ajateltu heidän parastaan ja turvallisen metsästyksen mahdollistamista, kertoo luontokeskuksen tiedotteessa kenttäpäällikkö Hannele Kytö Metsähallituksen Luontopalveluista.

Metsästyksen ja luonnonsuojelualueilla retkeilyn yhteensovittaminen on herättänyt paljon keskustelua viime aikoina. Liminganlahdella tehty ratkaisu luontopolun väliaikaisesta sulkemisesta on tiettävästi varsin harvinainen.

– On tärkeää, että alueella on selkeät pelisäännöt, ettei tule vahinkoa. Olen tyytyväinen tähän ratkaisuun. Asiat kyllä ratkeavat, kun niistä puhutaan ja toimitaan avoimin kortein, sanoo liminkalainen maanomistaja Veli-Matti Välikangas.

Kosteikkoluontopolku on suljettuna 30.8. saakka. Virkkulan lintutornille johtava luontopolku on käytössä myös elokuussa, sillä se sijaitsee riittävän kaukana metsästysalueesta.