Mainos: Syksyn supertarjouksena Rantalakeus Digi 6 kk vain 29 €, tilaa tästä!

Li­min­gan Ran­ta­ky­län ui­ma­ran­nal­la ha­vait­tu si­ni­le­vää – uimista suo­si­tel­laan vält­tä­mään

Limingan Rantakylän uimarannalla on havaittu sinilevää, eli syanobakteereja. Ranta ei ole kuitenkaan uintikiellossa.
Limingan Rantakylän uimarannalla on havaittu sinilevää, eli syanobakteereja. Ranta ei ole kuitenkaan uintikiellossa.
Kuva: Maiju Pohjanheimo

Limingassa Rantakylän uimarannan vedessä on havaittu runsaasti syanobakteereita eli sinilevää, kertoo Oulun seudun ympäristötoimi tiedotteessaan. Sinilevähavainto tehtiin keskiviikkona 26. heinäkuuta otetusta näytteestä.

Uimaranta ei ole kuitenkaan uimakiellossa sinilevän vuoksi. Ympäristötoimi korostaa tiedotteessaan, että syanobakteerien määrä vedessä voi vaihdella nopeasti esimerkiksi sääolosuhteiden mukaan.

– Vältä uimista runsaiden syanobakteeriesiintymien aikana. Myös vähäinen esiintymä voi aiheuttaa oireita herkille ihmisille. Jos uit, käy suihkussa uimisen jälkeen. Pidä lapset pois vedestä runsaiden syanobakteeriesiintymien aikana, sillä syanobakteeripitoisen veden joutuminen suuhun voi olla vaarallista, viranomaiset ohjeistavat.

Syanobakteerit voivat tuottaa veteen myrkyllisiä tai ärsyttäviä aineita. Yli puolet syanobakteereista on myrkyllisiä, mutta ihmisten herkkyys syanobakteereista oireilulle vaihtelee paljon. Vesi, jossa on syanobakteereita, voi aiheuttaa uimareille allergisia iho-oireita, vatsavaivoja, nuhaa, tai yleisoireita kuten kuumetta ja päänsärkyä.