Tilaajaetu: Pe­li­lip­pu­ar­von­ta Kär­pät-JYP to 29.9. peliin. Osal­lis­tu tästä ja lähde kaverin kanssa kan­nus­ta­maan Kärpät voit­toon!

Li­min­gan koulua uhat­tiin so­siaa­li­ses­sa me­dias­sa viime yönä – Poliisi ta­voit­ti uh­kaa­jan ve­rek­sel­tään, eikä uh­kauk­sen to­teut­ta­mi­sel­le ollut edel­ly­tyk­siä

Oppilaita ja vanhempia on tiedotettu asiasta välittömästi. Halukkaat voivat jutella kuraattorin tai koulupsykologin kanssa.

Liminka

Viime yönä julkaistiin sosiaalisessa mediassa koulu-uhkausviesti, joka kohdistui Liminkaan. Poliisi sai tiedon uhkauksesta viime yönä, ja tavoitti uhkaajan tuoreeltaan jo saman yön aikana.

Uhkausviestin lähettänyt oli liminkalainen ala-ikäinen henkilö, joka kertoi kirjoittaneensa sen "läpällä" ja purkaakseen pahaa mieltään. Rikostarkastaja Konsta Korhonen Oulun poliisista kertoo, ettei uhkaajalla ollut välineitä toteuttaa uhkaustaan.

– Uhkaaja oli yllättynyt siitä, että poliisi näin nopeasti ja konkreettisesti tarttui asiaan. Viestin taustalla ei hänen mukaansa ollut sen enempää harkintaa, sanoo Korhonen.

Somessa julkaistu viesti oli Korhosen mukaan varsin tyypillinen oppilaitoksiin kohdistuva uhkaus: Yleisluonteinen ja täsmentymätön.

– Ketään henkilöä siinä ei uhattu, mutta viestin sävy oli sen kaltainen, ettei se enää mahtunut sananvapauden piiriin.

Koska kyse on alaikäisestä henkilöstä, uhkaajasta on tehty lastensuojeluilmoitus. Korhonen ei ota kantaa siihen, käynnistyykö tapauksesta rikosprosessi vai ei.

– Poliisi on tässä vaiheessa tehnyt sen, mikä on tarpeellista ja tarkoituksenmukaista. Jos syystä tai toisesta joudumme uudelleen saman henkilön kanssa tekemisiin, suhtautuminen on erilaista.

Limingan kunnan sivistysjohtaja Päivi Mäki kertoo, ettei uhkauksen tehnyt ole koulun oppilas. Uhkausviestin olivat havainneet Limingan lukion oppilaat, jotka välittivät tiedon rehtorille.

– Onneksi virkavalta ryhtyi selvittelemään tätä tuoreeltaan jo yöllä. Poliisin viesti siitä, ettei uhkauksella ollut toteuttamisen edellytyksiä, oli rauhoittava, Mäki sanoo.

Tiedote asiasta on lähtenyt Wilman kautta koulun henkilökunnalle ja vanhemmille, ja se löytyy myös Limingan kunnan verkkosivuilta. Koulukuraattorit kertovat asiasta oppilaille heidän ikäkaudelleen sopivalla tavalla. Koulukuraattorit ja -psykologit tarjoavat halukkaille myös keskusteluapua.

Tässä vaiheessa ei Mäen mukaan ole tarvetta erilliselle tiedotustilaisuudelle. Maanantaina käydään rehtoreiden kanssa läpi koulujen kriisi- ja valmiussuunnitelmat.

– Tapaukset, joissa nuoren paha olo kanavoituu tällä tavalla, ovat aina pysäyttäviä ja huolestuttavia. Suhtaudumme asiaan erittäin vakavasti, ja olemme jo laittaneet etsivälle nuorisotyöntekijälle tästä tapauksesta viestiä. Toivomme, että voimme tukea uhkauksen tekijää, että hän pääsisi tällaisista toimintamalleista pois.

Poliisin tietoon tulee Korhosen mukaan "säännöllisen epäsäännöllisesti" tämänkaltaisia uhkauksia. Koronasulun vuoksi poliisi on ollut kuulolla herkällä korvalla:

– Olemme kammanneet asioita maaliskuusta lähtien tavallista tiuhemmalla kammalla. Kuntien ja kaupunkien nuoriso- ja opetustoimesta on ollut säännönmukaisesti ja matalalla kynnyksellä meihin yhteydessä ilmapiirin ja tunnelmien kartoittamiseksi, Korhonen kertoo.

– Olemme ilolla todenneet, ettei meidän alueella ole ollut havaittavissa mitään huolestuttavaa missään suhteessa.