Mainos: Talvitarjouksena Rantalakeus Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Li­min­gan Hal­pa-Hal­liin moni on tullut töihin työ­ko­kei­lun avulla: " Kaikki ottavat alusta asti sel­lai­sen asen­teen, että uusi tekijä on yksi meistä"

Työkokeilu tarjoaa tekijälle työpaikan ja työnantajalle tärkeät apukädet.

Liminka

Myös erityisryhmiin kuuluvien on mahdollisuus työllistyä. PIkkuduunia-hankkeen projektipäällikkö Kaisa Uusimäki kertoo kunnan tiedotteessa Limingassa olevan kehitysvammaisia,  joista löytyy paljon eri alojen osaajia.

– Heillä on osaamista ja koulutusta esimerkiksi erilaisiin kiinteistönhoito-, ruokapalveluiden-, ja kuljetuspuolen tehtäviin, Uusimäki kertoo.

Mahdollisia työmuotoja – kuten avotyö, palkkatuettu työ ja osa-aikatyö – on useita erilaisia, ja tehtäväkohtaisesti paras ratkaisu mietitään aina kyseisen työtehtävän ja työntekijän kohdalla.

Limingan kunnan työhönvalmentaja Annukka Hanni-Niemikorven mukaan sopivien tehtävien räätälöinnillä hyöty on molemminpuolinen. Tällöin työnantaja voi miettiä työllistääkö hän kehitysvammaisen esimerkiksi osa-aikaiseen työsuhteeseen avotyön sijaan.

– Kehitysvammaiselle työllä on osallisuuden kannalta suuri merkitys. Kannustan tekijää ja työnantajaa tarkastelemaan millaisia tehtäviä yrityksessä voisi olla tarjolla, Hanni-Niemikorpi sanoo.

Työllistämisen alkuvaiheeseen saa monenlaista tukea niin työntekijälle kuin työnantajalle. Sosiaaliohjaajilla on mahdollisuus olla työn alkaessa muutamista päivistä viikkoon työntekijän ja työnantajan tukena.


Limingan Halpa-Hallissa työkokeilut on otettu koettu hyvinä. Myymäläpäällikkö Anne Hyvärinen kertoo tiedotteessa monen tulleen töihin työkokeilun kautta.

–  Sen kautta olemme saaneet joukkoomme paljon ihan pysyvääkin henkilökuntaa. Työkokeiluun tulevalla voi olla taustallaan pitkä työttömyys, työkyvyn heikkeneminen, työperäinen allergia tai muu sairastelu. Myös moni erityisammattikoulun käynyt on löytänyt paikkansa harjoittelun myötä Halpa-Hallista.

Hyvärinen kertoo yrityksen räätälöivän työajan ja työtehtävät työntekijän mukaan. Kyse on vain asenteesta. Hänen mukaansa paperiasioiden pyörittämiseen ei mene liiemmin aikaa ja työkokeilun aloittaminen on muutenkin tehty helpoksi.

– Työllisyyspalveluista tarjotaan meille aktiivisesti sopivia tekijöitä ja sopimusasiat hoidetaan valmiiksi. Haastattelun jälkeen voi päättää, soveltuuko tekijä hommiin vai ei.

Ratkaisevassa roolissa on työyhteisö. Aina kokeilu ei onnistu.

– Meidän koko henkilökunta on tottunut erilaisista taustoista tuleviin työntekijöihin ja harjoittelijoihin, niin opiskelijoihin kuin erityisopiskelijoihinkin. Kaikki ottavat alusta asti sellaisen asenteen, että uusi tekijä on yksi meistä. Autamme kaikkia parhaamme mukaan, vaikka joskus kokeilu voidaan joutua keskeyttämään, Hyvärinen kertoo.

Tällä viikolla vietetään kehitysvammaisten viikkoa. Halpa-Hallin Anne Hyvärinen näkee myös kehitysvammaisten työllistämisen mahdollisena.

– Miksipä emme voisi kehitysvammaistakin työllistää, hän toteaa.