Kun­to­tut­ki­muk­ses­sa sel­vi­si: Yli­ky­län koulun van­has­sa osassa laajoja ra­ken­ne­vau­rioi­ta

Pohdittavaksi tulee joko massiiviset korjaukset tai modulikoulun hankkiminen. Välittömiin korjaustoimiin ryhdytään jo nyt.

Kempele
Kempeleen Ylikylän koulun vuonna 1974 rakennetusta osasta löydettiin merkittäviä rakennevaurioita.
Kempeleen Ylikylän koulun vuonna 1974 rakennetusta osasta löydettiin merkittäviä rakennevaurioita.
Kuva: Arkisto/Alaranta-Saukko Meri

Kempeleen Ylikylän koulun vanhimmassa, vuonna 1974 valmistuneessa osassa on havaittu huomattavia rakennevaurioita. Juuri valmistuneessa kuntotutkimuksessa löydettiin alapohjarakenteista ja ulkoseinien alaosista mikrobivaurioita. Vauriot ovat syntyneet pitkän ajan kuluessa.

– Yhdessä epätiiviiden rakenneliittymien ja sisäilman liiallisen alipaineen kanssa ne olivat merkittävimpiä sisäilman laatuun vaikuttavia tekijöitä, kertoo Kempeleen kunnan tekninen johtaja Tuomo Perälä.

Jos rakennusta päätetään ryhtyä korjaamaan, esimerkiksi koko alapohja olisi uusittava ja ensimmäisen kerroksen ulkoseinärakenteet tiilipintaa ja lämmöneristeitä myöten purettava. Perusteellinen remontti maksaisi arviolta 4,4 miljoonaa euroa.

Vaihtoehtoinen ratkaisu olisi rakentaa Ylikylään modulikoulu omaan taseeseen. Sen hintalapuksi tulisi vajaat neljä miljoonaa euroa. Summa tarkentuu suunnittelun edetessä.

Asiassa on tarkoitus edetä ripeästi heti kun kunnanvaltuusto on tehnyt toimenpideepäätöksen talosarvion laadinnan yhteydessä.