Terveys: Jopa kol­man­nes muis­ti­sai­rauk­sis­ta olisi eh­käis­tä­vis­sä viiden sormen oh­jeel­la

Koulut: Luo­to-ryh­mäs­sä saa opis­kel­la omaan tahtiin – "Täällä ei tar­vit­se pelätä mi­tään", Riina kehuu

Mainos: Talvitarjouksena Rantalakeus Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Mielipidekirjoitus

Ku­nin­kaan mailla – Onni Jokela kir­joit­ti no­vel­lin vaih­to­eh­tois­ta his­to­riaa

Tupos

Lukijalta

"Kuten varmasti tiedätte, Suomi itsenäistyi vuonna 1917 ja seuraavana päivänä kuningas saapui Suomeen. Suomi oli sopinut tästä salaa Saksan kanssa jo vuonna 1915. Tällä hetkellä valtaa pitää viime viikolla kruunattu Sauli ll. Sauli l kuoli äkilliseen sydänkohtaukseen viime viikon maanantaina. Tähän tunnin loppuun annan teille vielä läksyksi ensimmäisestä kappaleesta tehtävät 1–4 sivulta 9. Merkatkaa vihkoon, vaikka laitankin ne Wilmaan. Silloin voitte tehdä kotitehtävät, vaikka Wilma ei toimisikaan.”

Sen sanottuaan historianopettaja Joni pakkasi tavaransa ja lähti toivotettuaan hyvää viikonloppua.

Hannu pakkasi kiireesti reppunsa ja juoksi ulos luokasta – viikon viimeinen oppitunti oli loppunut. Hannu puki kengät ja takin ja sujautti lippalakin päähänsä. Sitten hän meni ulos ja loikkasi isän ajaman auton takapenkille Pikku-Antonin viereen. Isä käynnisti auton ja suuntasi kohti isoäidin asuntoa. Edellisviikon tapahtuma oli järkyttänyt Hannua syvästi. Hänestä tuntui, että Suomi oli menettänyt esikuvansa.

Isä oli töissä kuuluisassa oululaisessa Merijal-makeistehtaassa. Kuningas Sauli ll oli mieltynyt Leijona-tervapastilleihin, joten hän oli nimittänyt Merijalin hovihankkijakseensa.

Hannu istahti isoäitinsä viereen. Vanhus näytti juuri heränneeltä ja virkeältä. Martta oli syntynyt vuonna 1945, ja on nyt 81-vuotias. Martan mies Toivo kuoli kuusi vuotta sitten 77 vuoden iässä.

“No, tämähän on mukava yllätys”, Martta hehkui ilahtuneena, “en ole nähnyt teitä kahteen viikkoon.”

Hetken kuluttua Martta kysyi pienen hiljaisuuden jälkeen: “Millä luokilla te pojat nyt olettekaan?”

Hannu vastasi: “Mä oon kasilla ja Anton tokalla.”

Hannu sanoi: “Isä  kertoi, että kuningas tulee huomenna vierailemaan Tupokseen. Tulisitko meidän mukaamme?”

Martta vastasi: “Kyllä minä voisin tulla.”

Seuraavana päivänä maailma koki mukavan yllätyksen. Suomi oli jälleen valokeilassa, kun kuningatar ilmoitti olevansa raskaana. Hän synnyttäisi kahdeksan kuukauden kuluttua.

Tupoksen vierailun juhlapäivänä kadun varret olivat täynnä riemuitsevia ihmisiä, jotka halusivat nähdä kuningasparin. He heiluttelivat punaista leijonan koristamaa Suomen lippua. Myös Hannun perhe oli odottamassa paraatin alkamista.

Martta muisteli: “Olen päässyt kerran kättelemään kuningasta. Taisi olla vuosi 1952.”

He saapuivat Tupoksen kaupungintalolle, joka oli paraatin päätepiste. Yllättäen alkoi kuulua torventoitotusta ja ihmisten suosionosoituksia. Kuninkaan auto lähestyi kaupungintaloa kohti juhliva paraati takanaan. Majesteetti tervehti kansaansa vilkuttaen iloisesti. Anton heilutti innoissaan lippua, ja Hannu hurrasi vieressä.

Auto pysähtyi lähistölle ja henkivartijat astuivat ulos. He avasivat kuningasparille oven. Pari astuivat autosta ja alkoivat kätellä ihmisiä. Kuningas kätteli myös Hannua ja tämän perhettä. Seuraavaksi hän kiipesi portaita ylös ja oli pian kadonnut näkyvistä.

Hannu pohti: “Millainen Suomi olisi, jos se olisi tasavalta?”

Koko perhe nauroi tuolle epätodelliselle mahdollisuudelle. Sitten he seurasivat Sauli ll:sta sisälle rakennukseen, jossa hän pitäisi puheen. Kuningaspari seisoskeli lavalla odotellessa väen asettumista paikoilleen. Hannu pääsi perheineen katsomon etuosaan. Heidät erotti kuningasparista vain aita ja henkivartijoiden ketju.

Kuningas aloitti muistiinpanoja silmäillen: “No niin. Tiedän, että edeltävä viikko on ollut Suomen kansalle raskas. Menetimmehän yhden Suomen historian mahtavimmista miehistä.”

Hän piti dramaattisen tauon ja jatkoi sitten: “Tämä tapahtui aivan liian aikaisin. Isäni sydän petti hänen ollessaan vasta 59-vuotias. Lyhyen elämänsä aikana hän sai aikaiseksi merkittäviä muutoksia rauhanvälittäjänä: tärkeimpinä rauhanneuvottelut Israelissa ja Ukrainassa.”

Sauli ll kohotti katseensa yleisöön. Kuninkaan katsoessa Hannua poika tunsi toivon tulvahtavan kehoonsa hyökyaallon tavoin.

Kuningas jatkoi mahtavalla äänellään: “Suomen kuninkaana on minun tehtäväni nostaa tämä maa jaloilleen ja pitää se pystyssä. Kiitos ja Jumala maatamme siunatkoon.”

Yleisö taputti raivokkaasti, kun kuningaspari poistui lavalta henkivartijoiden ympäröimänä. Tämä oli ainoa kerta, kun Hannu näki kuninkaan kasvotusten.

Onni Jokela, 9DTupoksen koulu

Kirjoitus on osa viime viikolla vietettyä Uutisten viikkoa.