Kir­ja­idea voi syntyä vaikka uu­ti­ses­ta – useam­man nuor­ten­kir­jan kir­joit­ta­nut Salla Simukka pääsi Tu­pok­sen yh­dek­säs­luok­ka­lais­ten ten­tat­ta­vak­si

Nuortenkirjailija Salla Simukan elämässä kirjojen ja tarinoiden maailma on ollut mukana pienestä pitäen.

Liminka
Salla Simukka kertoi työstään liminkalaisille nuorille.
Salla Simukka kertoi työstään liminkalaisille nuorille.
Kuva: Salla Simukan kotialbumi

Tunnettu nuortenkirjailija Salla Simukka oli Limingan yläkoulujen etävieraana opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman Lukeva Liminka -hankkeen mahdollistamana. Nuoret saivat esittää etukäteen heitä kiinnostavia kysymyksiä, joihin Simukka vastaili parhaansa mukaan.

Simukka on pienestä pitäen ollut kiinnostunut kirjoittamisesta. Hän kertoo, kuinka hänellä on aina ollut vilkas mielikuvitus ja sen vuoksi tarinat ovat syntyneet vaivattomasti. Kirjoittamisen kanssa käsi kädessä ovat kulkeneet lukeminen ja piirtäminen.

– Olen tiennyt 9-vuotiaasta asti, että minusta tulee kirjailija, Simukka toteaa.

Simukka aloitti ensimmäisen kirjansa kirjoittamisen 9-vuotiaana. Tarinat jäivät usein kesken, mutta tuolloin aloittamansa kirjan Simukka oli päättänyt kirjoittaa loppuun saakka. Simukka saikin tarinansa päätökseen 12-vuotiaana. Hän antoi teokselleen nimen Tuhansien toiveiden maa.

– Muistan, miltä tuntui pitää kädessä jotain niin pitkää ja ihan itse tekemää.

"Pyrin luomaan aina fiktiiviset henkilöhahmot."
Salla Simukka

Hän oli kirjoittanut tarinansa käsin A4-kokoisille papereille, joita kertyi runsaasti yli sata sivua.

Simukalla oli kouluaikoina kaksi hyvää ystävää, joilla oli samat kiinnostuksen kohteet kuin hänellä. Ystävät tukivat harrastuksia, ja Simukka tunsi yhteenkuuluvuuden tunnetta, koska hänen ei tarvinnut harrastaa yksin. Kun Simukan piti valita jatko-opintopaikka, hän valitsi ilmaisutaidon lukion kuvataidelukion sijaan, sillä hänhän oli aina toivonut päätyvänsä kirjailijaksi.

Oppilaita kiinnosti erityisesti se, miten Simukka ideoi teoksiinsa esimerkiksi henkilöhahmot tai kirjan nimen.

– Pyrin luomaan aina fiktiiviset henkilöhahmot, Simukka sanoo.

Hän kertoo, kuinka kirjoittamisessa jollain tavalla automaattisesti pyrkii itse samaistumaan henkilöihin ja heidän toimintatapoihinsa. Hän siis miettii syvällisemmin, miten vaikkapa 14-vuotias poika näkee maailman ja miten hän käyttäytyy, jotta saisi mahdollisimman realistisen näkökulman.

Simukka toteaa, että kustantamolle on tärkeää myös se, onko nimi myyvä. Kirjailija ja kustantamo päättävät nimen yhdessä, mutta toisinaan kustantamo voi päättää sen yksinkin.

– Kustantamo ei edes aina hyväksy kirjailijan ehdottamaa nimeä, jos se ei esimerkiksi kuvaa kirjan sisältöä tai teemaa hyvin tai jos kirjan markkinointi on kyseisellä nimellä vaikeaa.

Simukkaa ruokkivat kirjailijana taidenäyttelyt. Niiden lisäksi kirjaidea voi syntyä jo pelkästä valokuvasta, laulun sanoista, uutisesta tai yksittäisestä lauseesta.

– Pidempään kirjaan ei yleensä riitä vain yksi idea, vaan niitä täytyy olla useampia, hän kuvaa.

Tupoksen yhdeksäsluokkalaiset pääsivät esittämään kysymyksiä tunnetulle nuortenkirjailijalle.
Tupoksen yhdeksäsluokkalaiset pääsivät esittämään kysymyksiä tunnetulle nuortenkirjailijalle.
Kuva: Tupoksen koulu

Simukan ensimmäinen mahdollisuus tulla kirjailijaksi oli osallistuminen nuorten kirjoituskilpailuun. Simukan tarina ei kuitenkaan päätynyt kolmen parhaan joukkoon, minkä hän oli osannut jo aavistaa. Simukka sai kuitenkin kilpailun kustantajalta kirjeen, jossa hänelle annettiin mahdollisuus hioa tarinaansa. Esikoisteos Kun enkelit katsovat muualle julkaistiin vuonna 2002. Kahden tytön välinen rakkaus veti lukijoita puoleensa, ja kirjasta tuli suosittu.

Vuosina 2013-2014 Simukka nousi suuren yleisön tietoisuuteen kirjoitettuaan Lumikki-trilogiansa. Kirjasarjasta tuli hänen todellinen läpimurtonsa. Tähän mennessä Lumikki-trilogian käännösoikeudet on myyty jo yli 50 maahan, minkä johdosta kirjasarjan ensimmäinen kirja onkin Suomen kaikkien aikojen kolmanneksi käännetyin teos heti Kalevalan ja Sofi Oksasen Puhdistuksen jälkeen.

Simukka on erittäin monipuolinen kirjoittaja, ja hänen tuotannostaan löytyykin paljon eri lajityyppejä. Vierailun aikana Simukalta kysyttiin genreistä ja siitä, onko hänellä tavoitteenaan viihdyttämisen lisäksi jollain tavalla opettaa lukijaa kirjojensa avulla. Hän kertoo, kuinka ajattelee genren olevan työkalu, jolla voi muuttaa kirjan tunnelmaa.

– Se on kuin laittaisi kuvaan filtterin, Simukka vertaa.

Simukka kokee, että genrejen avulla nostetaan aina tiettyjä asioita esille. Hän kertoo itse pitävänsä jollain tavalla erikoisista kirjoista, jotka vaativat ajatustyötä. Hän ei kuitenkaan nimeä tiettyä genreä suosikikseen. Simukan tavoite ei myöskään ole opettaa lukijaa kirjoillaan, mutta hän ei myöskään pelkää kirjoittaa, mitä ajattelee asioista.

Oppilaat olivat kiinnostuneita myös kirjailijoiden palkkauksesta. Simukka kertoi, että kirjailijoilla ei ole niin sanottua normaalia kuukausi- tai tuntipalkkaa, vaan he saavat rahaa esimerkiksi kirjojen myynti- ja lainaustuloista, tilatuista kirjoituksista ja kirjailijavierailuista.

Hän kertoi monen kirjailijan tekevän kirjoitustyön ohella muita töitä elättääkseen itsensä. Kirjailijoilla on usein tavoitteita, miten paljon tekstiä tulisi kirjoittaa päivittäin. Simukka kertoo kirjoittavansa kuutisen tuntia päivässä, ja tässä ajassa tavoitteena on saada 10 000 merkkiä tekstiä.

Kirjoittajat ovat Tupoksen koulun 9D-luokan oppilaita.

Fakta

Salla Simukka

40-vuotias.

Suosittu tamperelainen nuortenkirjailija.

Voittanut esimerkiksi arvostetut Topelius- ja Suomi-palkinnot.

Julkaissut yksin tai yhdessä muiden kirjailijoiden kanssa jo yli 20 kirjaa.

Esikoisteos Kun enkelit katsovat muualle julkaistiin jo vuonna 2002.

Hän nousi paremmin kaiken kansan tietoisuuteen julkaistuaan Lumikki-trilogiansa vuosina 2013-14. Trilogian käännösoikeudet on myyty jo yli 50 maahan.

Saanut erityisesti tunnustusta kyvyistään eläytyä nykypäivän nuorten elämään ja pukea sitä sanoiksi.