Mainos: Lakeusrakkauden vahvistaja. Tutustu Rantalakeus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Kem­pe­leen per­he­lu­ku­dip­lo­mi sai 15 000 euron avus­tuk­sen alue­hal­lin­to­vi­ras­tol­ta

Kempele
-
Kuva: Arkisto/Leena Talvensaari

Kempeleen kirjasto on saanut Pohjois-Pohjanmaan aluehallintovirastolta lukutaitoavustusta kunnan perhelukudiplomiin 15 000 euroa.

Hankkeen avulla kehitetään Kempeleen kirjaston, varhaiskasvatuksen, alle kouluikäisten lasten ja perheiden välille lukemisenharrastusta edistävää toimintamallia, joka tavoitteena on innostaa perheitä lukevaan elämäntapaan.

Hankkeessa kehitetään varhaiskasvatusikäisille lapsille lukudiplomia vastaava perhelukudiplomi, joka toimii selkeänä jatkumona Kempeleen kunnan ala- ja yläkoulujen Lukudiplomille.

Perhelukudiplomi lisää lasten ja perheiden hyvinvointia, yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoisuutta sekä lukutaitoa. Myös yhteistyö tiivistyy kirjaston ja varhaiskasvatuksen välillä. Hankkeen aikana vahvistetaan kirjaston ja varhaiskasvatushenkilöstön osaamista lasten lukemisharrastuksen ja monilukutaidon edistämiseen.

Aluehallintovirastot ovat myöntäneet erityisavustuksia yleisten kirjastojen lukutaitotyön vahvistamiseen yhteensä 647 700 euroa 36 eri hankkeelle. Hankkeilla kehitetään yleisten kirjastojen palveluja ja toimintamuotoja lukemisen ja lukutaitojen vahvistamiseksi.

Avustusten tavoitteena on tukea kirjastoja lukemisen ja monipuolisten lukutaitojen edistämisessä. Yksi kirjastojen tärkeimmistä perustehtävistä on edistää lukutaitoa. Tavoitteena on myös vahvistaa kirjastojen roolia lukutaitojenon edistämisessä sekä lisätä kirjastojen näkyvyyttä, merkittävyyttä ja vaikuttavuutta erilaisten lukutaitojen edistämisessä. Lukutaitojen kehittämisen taustalla on erityisesti viime vuonna valmistunut Kansallinen lukutaitostrategia 2030.

Kirjastojen hankkeissa toteutuvat ennakkoluulottomat kokeilut edistää lukutaitoja kirjastojen kesken sekä uusien yhteistyökumppaneiden kanssa (mm. perhekeskus, työllisyyspalvelut, apteekki).

Pääosa hankkeista on kohdennettu tiettyyn kohderyhmään paikallisen tarpeen mukaisesti. Hankkeissa on edustettuina ikäryhmiä vauvasta vaariin. Moni kirjasto edistää lasten ja nuorten lukemista jo todella hyvin, mutta myös katvealueita löytyy. Tärkeää on lukutaitojen edistämisen ohella löytää myös lukemisen ilo.