Mainos: La­keus­rak­kau­den vah­vis­ta­ja. Tutustu Ran­ta­la­keus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Kolumni

Kan­san­edus­ta­ja Han­na-Lee­na Mattila toivoo op­po­si­tiol­ta us­kot­ta­vaa vaih­to­eh­toa ko­ro­na­krii­sin hoitoon –"Olisi kyllä mie­len­kiin­tois­ta kuulla, mitä op­po­si­tion edus­ta­jat oli­si­vat jät­tä­neet te­ke­mät­tä kri­ti­soi­des­saan rei­lus­ti ali­jää­mäis­tä bud­jet­tia"

-
Kuva: Jäljen Jättiläinen

Moni meistä edustajista on myös kuntapäättäjä. Olemme joutuneet seuraamaan läheltä, miten kotikuntamme ovat kamppailleet koronakuukausien epävarmuudessa: Miten pystytään pitämään koronapurskahdukset aisoissa? Miten hyvinvointikuntayhtymissä selvitään koronan aiheuttamista taloudellisista ylikierroksista? Miten pystytään tukemaan kunnan suurimman voimavaran, opettajien ja muun henkilöstön jaksamista?

Tässä vaikeassa tilanteessa pitää luoda vakautta yhteiskuntaan ja turvallisuuden tunnetta kansalaisille.

Arjen tasolla se tarkoittaa kuntien tukemista, jotta ne selviytyvät tehtävistään tuottaa edelleen maailman laadukkainta opetusta. Se tarkoittaa myös sairaanhoitopiirien täysimääräistä tukemista, jotta ne selviävät koronan aiheuttamista kuluista ja hoitovelasta.

Kun kuuntelee opposition kritiikkiä, tulee mieleen Raahen palomestarin saama palaute tulipalon jälkeen: ”Väärin sammutettu!”

Vaikka opposition rooliin kuuluu kyseenalaistaa hallituksen toimia, pitäisi olla uskottava vaihtoehto kansallisen ja globaalisti vaikuttavan koronakriisin hoitoon.

Olisi kyllä mielenkiintoista kuulla, mitä opposition edustajat olisivat jättäneet tekemättä kritisoidessaan reilusti alijäämäistä budjettia.

Olisiko pitänyt jättää tukematta sairaanhoitopiirejä ja jättää ne yksin miljardiylitystensä kanssa? Olisiko pitänyt jättää kunnat oman onnensa nojaan selviytymään miten parhaiten pystyvät, vaikka se olisi johtanut henkilöstön lomautuksiin ja irtisanomisiin?

Ei ole kuntien, ei minkään yksittäisen maan tai maanosan syy, että olemme tulleet vetäistyksi totaaliseen kurimukseen, jossa yritämme pitää päätä pinnan yläpuolella.

Vai eikö opposition riveissä hahmoteta vallitsevaa tilannetta samalla tavalla?

Huoli velkaantumisesta on ymmärrettävää. On kuitenkin erotettava toisistaan normaaliaika ja poikkeusaika, jolloin valtion ja kuntien toimet eivät voi olla samankaltaiset olosuhteista huolimatta. Nyt keskitytään selviytymiseen, mikä tarkoittaa yhteiskunnan eri osa-alueiden ylläpitämistä ja elvyttäviä toimia.

Hallituksen tavoitteet paremmasta työllisyydestä eivät ole kadonneet minnekään, mutta aikataulu on muuttunut koronan vuoksi. Edelleen on tärkeää tavoitella korkeampaa työllisyysastetta, jotta voimme turvata hyvinvointiyhteiskuntamme palvelut sen kaikille jäsenille.

Kunnista tulee nyt jo helpottunutta palautetta. Tieto kunnille ja sairaanhoitopiireille suunnatusta tukipaketista on otettu suurella kiitollisuudella vastaan. Synkkä kevät ja kesä ovat kääntyneet varovaisen toiveikkaaksi: ehkä tästä kaikesta sittenkin selvitään.

Tämän kaltaisen palautteen vuoksi tiedämme olevamme oikealla tiellä: se tie on  kunnista ja maakunnista, sen asukkaista välittävä ja vastuullinen tie. Nyt on tärkeintä pitää yhteiskunta käynnissä ja sen työtä tekevät jäsenet työssä. Pidämme huolta vanhuksistamme ja nuoristamme, pidämme kaikki mukana.

Hanna-Leena Mattila

kansanedustaja, (kesk.)