NÄKÖISLEHTI: Lue tästä Rantalakeuden Kesä -julkaisu maksutta

Mainos: Lakeusrakkauden vahvistaja. Tutustu Rantalakeus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Mielipidekirjoitus

Juha kir­joit­taa hy­vin­voin­ti­aluees­ta ja ke­hot­taa ää­nes­tä­mään

Oulu

Saamme tammikuussa historiamme ensimmäiset aluevaalit. Tässä valitaan maakunnallinen valtuusto, joka vastaa nykyisestä erikoissairaanhoidosta sekä alueemme 30 kunnan tähän asti hoitamasta perusterveydenhoidosta sekä sosiaalitoimesta. Myös pelastuslaitos uudistuu. Talousvaikutukset ovat valtavia. Kunnat pienenevät vastaavasti hoitamaan suurimpina asioinaan kaavoitusta, teitä, kouluja sekä varhaiskasvatusta.

Nykyisen sairaanhoitopiirin ja tulevan hyvinvointialueen jättihankeen tulevaisuuden sairaalan kustannusarvio on puolestaan myöskin puolentoista miljardin paikkeilla. Miten se pystytään hoitamaan?

Jos ajatellaan hankkeen kustannusten jakaminen 30 vuodelle ja toisaalta ajatellaan nykyisen erikoissairaanhoidon tehostumista, sanotaan nyt 10 prosentilla, niin päädytään helposti siihen, että uusi sairaala maksaa itse itsensä. Toki hankkeen onnistuminen vaatii vielä vuosien työtä.

Voi ajatella, että jos hanke osataan käynnistää ilman erityisiä byrokratioita ja hyödynnetään kuhunkin tarpeeseen soveltuvia tuottajamalleja, niin tehostamiseen on mahdollisuuksia.

Haasteina on esimerkiksi väestön ikääntyminen, lisääntyvät mielenterveyspalvelujen tarpeet sekä nuorten lisääntyvät huostaanotot. Usein olisi oleellista panostaa ennaltaehkäisyyn, josta helposti tingitään, vaikka kustannukset ja inhimilliset kärsimykset silloin vain kasvavat. Myös osaavan työvoiman saatavuus nähdään ongelmana. Nyt hyvinvointialueita käynnistäessä tehdään suuria päätöksiä, joihin kannattaa vaikuttaa. Vaikkapa äänestämällä.

Juha Vuoriodiplomi-insinööri aluevaaliehdokas (kok.)