Mainos: Lakeusrakkauden vahvistaja. Tutustu Rantalakeus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

In me­mo­riam Jaakko Ok­ko­nen: "Jaakko oli työ­ka­ve­ri­na reilu, in­nos­ta­va, ke­hit­tä­vä ja em­paat­ti­nen"

Oulun kauppakamari sai joulun alla suruviestin, kun vuosina 1995-2014 toimitusjohtajana työskennellyt Jaakko Okkonen menehtyi pitkäaikaisen sairauden murtamana.

Rautiossa 15. heinäkuuta 1951 syntynyt Jaakko kirjoitti ylioppilaaksi Kalajoen lukiosta vuonna 1972. Opintie jatkui Oulun yliopistossa, josta Jaakko valmistui diplomi-insinööriksi prosessitekniikan osastolta vuonna 1977. Diplomityönsä hän teki Kymi Kymmenen Voikkaan tehtaalla. Opiskelujensa jälkeen Jaakko teki monipuolisen työuran Oulun yliopiston, VTT:n, Ylivieskan teknillisen oppilaitoksen ja Kalajokilaakson tietotekniikkakeskuksen palveluksessa.

Merkittävimmän uransa Jaakko teki kuitenkin niiden 19 vuoden aikana, jolloin hän toimi Oulun kauppakamarin toimitusjohtajana. Jaakon vaikutus Oulun kauppakamarin historiaan ei jäänyt pelkästään toimitusjohtajakauteen, sillä hän oli työskennellyt Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliiton ja Oulun kauppakamarin yhteisenä teollisuusasiamiehenä vuosina 1989-1995.

Yli neljännesvuosisadan aikana Jaakko rakensi Oulun kauppakamarille entistä laajemman verkoston, josta on hyötyä toiminnallemme tänäkin päivänä. Samalla toiminta laajentui ja monipuolistui. Jaakko muistetaankin työkavereidensa keskuudessa asiakeskeisenä toiminnan miehenä, joka toi tekemiseen rauhallista jatkuvuutta. Hän piti langat sujuvasti käsissään. Viimeisen panoksensa kauppakamarimme toimintaan Jaakko antoi historiatoimikunnan sihteerinä vuosina 2013-2018. Hänelle myönnettiin Keskuskauppakamarin myöntämä Kauppakamariristi eläköityessään täysin palvelleena.

Jaakko Okkonen.
Jaakko Okkonen.
Kuva: Oulun kauppakamari

Oulun kauppakamarin toimitusjohtajan työn ohessa Jaakko ehti toimimaan lukuisissa luottamustehtävissä, kuten esimerkiksi valtuutettuna Kempeleen kunnanvaltuustossa. Hän oli myös pitkän linjan hallitusammattilainen toimien useiden alueellisten ja valtakunnallisten yhdistysten mm. Pohjois-Suomen Messujen ja TEK:n hallituksissa, joidenkin yritysten hallituksissa ja oli Pohjois-Suomen Hallituspartnerit ry:n perustajajäsen. Pohjois-Suomen Hallituspartnerit ry rekisteröitiin syyskuussa 2010, ja Jaakko toimi yhdistyksen ensimmäisenä puheenjohtajana vuoteen 2013. Hän oli rekisteröitynyt jäsen elämänsä loppuun saakka.

Koulutus- ja tutkimusorganisaatioiden kuten Oulun yliopiston kehittämistyöryhmissä Jaakon osallistuminen oli aktiivista ja hän oli auttamassa mm. Kauppakorkean kansainvälistymistä. Aiemmin toimineen Oulun lääninhallituksen kanssa, Jaakko toimi vahvasti alueen kansainvälisten yhteyksien edistämisessä.

Jaakko harrasti perinteisiä suomalaisia lajeja hiihtoa, juoksua ja suunnistusta sekä viihtyi Kalajoen mökillään.

Lisäksi Rotary-toiminta oli lähellä hänen sydäntään. Jaakko piti myös kulttuurista ja toimi aktiivisesti yhteistyössä mm. Oulun Tiernasäätiön ja Suomen kulttuurirahaston kanssa. Jaakon yhtenä innostavana ja hänen vetämänään ”projektina” Oulun kauppakamari ja jäsenyritykset lahjoittivat Oulun kaupungille sen 400-juhlavuonna kaupungintalon takana sijaitsevan ”Ajan kulku”-patsaan.

Eläköidyttyään vuonna 2014 Jaakko aikoi saattaa aloittamansa tohtoriopinnot loppuun ja aihe liittyi kauppakamarissakin niin tärkeään verkostoitumisen kysymyksiin. Sitä työtä Jaakko ei ehtinyt tehdä loppuun.

Jaakko oli työkaverina reilu, innostava, kehittävä ja empaattinen. Sidosryhmät muistavat Jaakon hyvistä yhteistyötaidoistaan ja ystävällisyydestään.

Jaakko siirtyi ajasta ikuisuuteen 23.12.2020. Jaakkoa jäivät lähiomaisina suremaan vaimo Merja Okkonen ja kolme lasta perheineen.

Esa Pellikainen

Kirjoittaja oli Jaakon työkaveri 21 vuotta.