Mainos: Tutustu Rantalakeus Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kolumni

Hanki asun­too­si uutta tilaa – ko­ti­seu­tu­ar­kis­toon voi tuoda pit­kä­ai­kais­säi­ly­tyk­seen kuvia ja asia­kir­jo­ja

-
Kuva: Riitta Hautamäen kotialbumi
Kuntakuulumisia

Olen asiahallintavastaavana kuulunut Tyrnävän kunnan(arkistojen) kalustoon viime keväästä lähtien. Opiskelutaustani on Oulun yliopiston historian laitokselta, ja Oulun seutukunnan paikallishistoria on omaakin tervantuoksuista historiaani. Työhuoneessani kunnantalolla on ollut kotoisaa ihastella kotiseutuyhdistyksen vuosikalenterin valokuvia muun muassa Ylikiimingin Tervastiimaviikoilta, joilla on tullut vierailtua useasti, vietetäänhän niitä entisillä kotikulmillani. Olen muuten kuullut luotettavilta tahoilta huhuja, että ensi vuodellekin olisi tulossa kalenteria myyntiin.

Tyrnävältä löytyy hallintoaineistoille tarkoitetun arkiston lisäksi myös pieni ja sympaattinen kotiseutuarkisto. Tämä kotiseutuarkisto on paikka kulttuurihistoriallisesti kiinnostaville, yhdistysten ja yksityisten henkilöiden luovuttamille aineistoille. Kotiseutuarkistosta löytyy paljon vuosikymmenten takaista, rikkaasta ja omaleimaisesta paikallishistoriasta kertovaa materiaalia ohjelmalehtisistä valokuviin, yhdistysten pöytäkirjoihin ja tilikirjoihin ja dioista disketteihin ja VHS-kasetteihin.

Kaikkea sisältöä en ole päässyt vielä perkaamaan, koska tekninen kehitys on ollut kovin nopeaa muutamina viime vuosikymmeninä, eikä esimerkiksi diaprojektori enää valitettavasti kuulu asiahallintavastaavankaan työhuoneen perusvarustukseen.

Kotiseutuarkiston vankkojen seinien suojissa voi olla parempi paikka säilyttää paperisia aineistoja kuin esimerkiksi kotien tai kesämökkien kylmissä varastoissa, autotalleissa ja aittojen kosteilla ylisillä. On hyvä muistaa, että paperi- ja valokuva-aineisto on säilyvyydeltään heikompaa tekoa kuin esimerkiksi vanhat koneet tai työkalut, eivätkä liian kylmät tai kosteat tilat tee niille hyvää.

Modernimpien asuntojen minimalististen säilytystilojen tapauksissa vaihtoehtoisia säilytysratkaisuja tarvitaan.

Mikäli sinulla on haasteita aineistojesi säilytystilojen ja saavutettavuuden kanssa, ratkaisu voi olla Topoteekki. Tarkalleen ottaen Topoteekki sijaitsee internetin ihmeellisessä maailmassa, mutta fyysinen toimipiste löytyy Tyrnävältäkin. Topoteekin toimipisteeseen voit tuoda kuva- tai kirjallisia muistoja digitoitavaksi pilvipalveluun, jota pääsee myös vapaasti verkossa tutkimaan ja kommentoimaan.

Saattaapa olla, että jopa diat tai VHS-kasetit voivat saada siellä uuden elämän. Käyhän siis kurkkaamassa Topoteekkia ja tutki, löydätkö sieltä jo jotain omaan historiaasi tai oman kotikyläsi historiaan liittyvää! Kuulemani mukaan erityisesti Temmeksen aineistoja toivottaisiin lisää tallennettavaksi. Muistutan kuitenkin, että jos tuot digitoitavaksi vielä elossa olevien ihmisten valokuvia, kirjeitä tai vaikkapa haastatteluja, niiden julkaisuun tulisi olla lupa asianosaiselta. Arkaluontoisia henkilö- ja terveystietoja sisältäviä materiaaleja ei kannata tarjota digitoitavaksi.

Kotiseutuarkistoon voit siis luovuttaa pitkäaikaissäilytykseen paperi- ja kuva-aineistoja. Aineistot voit myös ensin kierrättää Topoteekissa digitoitavana, mikäli niin haluat. Lopuksi haluan muistuttaa, että silloin tällöin kotiseutuarkiston tarjontaa kysellään esimerkiksi suku- tai historiantutkimuksen tarpeisiin, ja siksi meillä arkistossa on hyvä luovutusten yhteydessä saada tieto, saako aineistoja käyttää julkiseen tutkimukseen.

Ota yhteyttä kunnan kirjaamoon kunta@tyrnava.fi tai puhelimitse asiahallintavastaavaan 040 648 7730, jos sinulta löytyy kotiseutuarkistolle menneen ajan aarteita vaalittavaksi!

Riitta HautamäkiKirjoittaja työskentelee Tyrnävän kunnan asiahallintavastaavana.