Mainos: Lakeusrakkauden vahvistaja. Tutustu Rantalakeus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Hai­luo­don ret­kei­ly­rei­teis­tä ke­hit­tä­mis­eh­do­tus –  kun­ta­lai­set voivat kom­men­toi­da eh­do­tus­ta livenä ja linkin kautta

Hailuoto
-
Kuva: Toivo Kiminki

Hailuodon retkeilyreittien tilannekatsaus ja kehittämisehdotus on valmistunut.

Ehdotuksen mukaan nykyistä reitistöverkostoa supistettaisiin, jotta sen ylläpito olisi tulevina vuosina mahdollista. Ehdotuksessa reittien saavutettavuutta parannettaisiin keskittämällä reittien lähtöpisteitä. Vaellusreittien lisäksi osa reiteistä voitaisiin muuttaa monikäyttöreiteiksi, jotta myös pyöräilyharrastajat voisivat niillä kulkea.

Tavoitteena on saada reittien rakentamisinvestointeihin ja tuotteistamiseen julkista rahoitusta. Maanomistajasopimuksia aletaan käydä läpi, koska ne ovat vanhentuneet kehitettävien reittien osalta.

Reitistöjen suunnitteluvaiheessa on kuultu niin kuntalaisia, vapaa-ajan asukkaita kuin matkailijoitakin.

Retkeilyreittejä kehitetään tällä hetkellä tiiviissä yhteistyössä Metsähallituksen kanssa. Lisäksi keskusteluja käydään Oulun seudun kehittäjäorganisaatioiden, Metsänhoitoyhdistyksen, Metsäkeskuksen, alueen yhdistysten ja seurojen, pelastuslaitoksen ja valtakunnallisten retkeilyreitistöjen kehittäjien kanssa.

Hailuoto kohteena houkuttelee jo nyt suuria määriä vierailijoita erityisesti kesäisin. Luontomatkailun suosion kasvaessa voidaan ennustaa näiden määrien entisestään kasvavan.

Hailuodon luonto on ainutlaatuinen ja herkkä. Saarella on suuria luonnonsuojelualueita ja paljon pesiviä lintuja, mikä määrittelee raamit kaikelle kehittämiselle. Hallitsematon kulku luonnossa uhkaa luonnon monimuotoisuuden säilymistä ja häiritsee ajoittain myös paikallisten ja vapaa-ajan asukkaiden yksityisyyttä pihoilla ja yksityisteillä.

Kunta pyrkii kehittämään matkailua vastuullisesti ja kestävästi. Maastoon merkityillä reiteillä ja sitä tukevalla ohjeistavalla viestinnällä voidaan rakentaa kokonaisuus, mikä vastaa näihin haasteisiin. Reitit lisäävät asukkaiden luontoliikuntamahdollisuuksia ja tukevat elinkeinotoimijoita tarjoamaan yhä kokonaisvaltaisempia elämyksiä saarella vieraileville.

Reitit tuovat myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia matkailun ohjelmapalveluihin ja välinevuokraukseen.

Retkeilyreittien kehittämisestä on tehty viime vuonna valtuustoaloite, ja myös matkailijat ovat jättäneet asiasta asiakaspalautetta.

Retkeilyreiteistä ja niiden kehittämisestä järjestetään avoin keskustelu- ja kuulemistilaisuus 14. syyskuuta kello 17 alkaen Hailuodon kunnantalolla. Tilaisuus pidetään hybridinä.

Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita tilaisuuteen, etenkin reitin maanomistajat, tiekunnat ja muut asiaan liitoksissa olevat. Ilmoittautuminen tapahtuu osoitteeseen saana.peurasaari@hailuoto.fi

Retkeilyreittejä voi myös kommentoida tästä linkistä.