Alueel­li­nen ko­ro­na­nyrk­ki: Oulu ja koko Poh­jois-Poh­jan­maa pa­lan­neet epi­de­mian pe­rus­ta­sol­le, ko­ro­na­ti­lan­ne ke­hit­ty­nyt hyvään suun­taan – ra­joi­tus­ten hal­lit­tua purkua val­mis­tel­laan

Tilanteen parantumisen myötä ryhmä linjasi pieniä lievennyksiä yksityis- ja yleisötilaisuuksien osallistujamääriä koskeviin suosituksiin. Uuden suosituksen mukaan yksityistilaisuuksien osallistujamäärä on nyt enintään kymmenen henkilöä, kun aikaisempi suositus on ollut kuusi henkilöä.

PPSHP:n johtajaylilääkäri Juha Korpelaisen vetämä alueellinen koronanyrkki keskusteli tiistaina myös exit-suunnitelmista eli siitä, miten suosituksia voitaisiin lähiviikkoina ryhtyä varovasti purkamaan. Arkistokuva.
PPSHP:n johtajaylilääkäri Juha Korpelaisen vetämä alueellinen koronanyrkki keskusteli tiistaina myös exit-suunnitelmista eli siitä, miten suosituksia voitaisiin lähiviikkoina ryhtyä varovasti purkamaan. Arkistokuva.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Oulu ja koko Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alue ovat onnistuneet painamaan koronavirusepidemian niin hyvään tilanteeseen, että alueen on tänään määritetty palanneen epidemian perustasolle. Se on kolmiportaisen asteikon lievin epidemiatilanne.

Arvion teki alueellinen koronanyrkki eli koordinaatioryhmä tänään tiistaina kokouksessaan. Sen mukaan sekä tartuntojen määrä että ilmaantuvuusluvut ovat jatkaneet laskuaan.

Tilanteen parantumisen myötä ryhmä linjasi pieniä lievennyksiä yksityis- ja yleisötilaisuuksien osallistujamääriä koskeviin suosituksiin.

Uuden suosituksen mukaan yksityistilaisuuksien osallistujamäärä on nyt enintään kymmenen henkilöä, kun aikaisempi suositus on ollut kuusi henkilöä.

Lisäksi aluehallintovirasto valmistelee päätöstä, jonka mukaan yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajattaisiin nykyisen kuuden henkilön sijaan 10 henkilöön 12.huhtikuuta–25. huhtikuuta väliselle ajalle.

Sen sijaan muut suositukset ja rajoitukset pidetään toistaiseksi ennallaan.

Exit-suunnitelmat pöydällä

Koronanyrkki keskusteli tänään myös exit-suunnitelmista eli siitä, miten suosituksia voitaisiin lähiviikkoina ryhtyä varovasti purkamaan.

– Keskustelussa oli esimerkiksi julkisten tilojen, kuten kirjastojen ja museoiden aukaiseminen. Näihin palataan ryhmän seuraavassa kokouksessa ensi viikolla, ryhmää vetävä PPSHP:n johtajaylilääkäri Juha Korpelainen sanoo tiedotteessa.

Oulun kaupungin mukaan muun muassa ryhmäharrastuksia ja etätyösuositusta koskevien rajoitusten hallittua purkamista ja toimien aikataulua suunnitellaan. Suunnitelmia käsitellään viikon kuluttua 13. huhtikuuta.

Koronanyrkin mukaan kuluneen viikon aikana tartuntoja on todettu alueella noin viiden tartunnan päivätahtiin.  Edellisen 14 vuorokauden aikana tartuntoja on ollut yhteensä 69. Ilmaantuvuus kahden viikon seurantajaksolla on nyt 16,8 tartuntaa per 100 000 asukasta.

Hyvään tilanteeseen kuuluu, että tartuntojen jäljitys toimii alueella sujuvasti ja lähes kaikkien tartuntojen lähteet saadaan selvitettyä.

Oulun kaupungin tiistai-iltapäivän koronatiedotteessa tosin muistutetaan, että vietetyn pääsiäisen ajan mahdolliset vaikutukset tartuntamääriin eivät vielä ole näkyvissä.