Mainos: La­keus­rak­kau­den vah­vis­ta­ja. Tutustu Ran­ta­la­keus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Kolumni

"Ää­nes­tä­mi­ses­tä tulee ihanan ai­kui­nen olo" – mutta mistä asiasta Salmen Mikko on alue­vaa­lien kyn­nyk­sel­lä huo­lis­saan?

-
Kuva: Linnea Ohtamaa
Kuntakuulumisia

” Olipa mahtavaa käydä äänestämässä!”, hihkaisi työkaverini kahvitauolla. Kun tiedustelin, mikä äänestämisessä oli niin voimaannuttavaa, hän virnisti merkitsevästi ja sanoi.” Tuli niin ihanan aikuinen olo.”

Totta, äänestämisessä on kyse jostain merkittävästä. Kun vaalilippuun lätkäistään virallinen leima, ryhti suorenee ja tulee tärkeä olo. Kerrankin minun ääneni on yhtä arvokas pankkitilin saldoon katsomatta. Demokratia on ihmiskunnan keksinnöistä yksi tasa-arvoisimpia. Yksi ääni per ihminen on merkki jokaisen yhtäläisestä arvosta. Vain oksennustauti ja kuolema koskettavat yhtä syvällisesti jokaista.

Sunnuntaina pidettävien aluevaalien yhteydessä on paljon puhuttu ihmisten laimeasta vaali-innosta. On totta, että vaaliruuhkassa fokus katoaa ja vaaliväsymys iskee, mutta oikeasti, onhan se hienoa, kun meiltä kaikilta kysytään, mitä oikeasti ajattelemme ja arvostamme. Näissä vaaleissa on kyse hyvinvoinnin ja terveyden peruspalveluista, jotka koskettavat jokaista. Ei ole yhdentekevää, ketkä asioista puolestamme päättävät.

Kun vaalikeskustelua on seurannut somessa, on yksi ilmiö ottanut minua erityisesti päähän. Nimittäin, ehdokkaiden tarpeeton mollaaminen. Jotkut itseään parempana pitävät ovat suurieleisesti ilmoittaneet, että ovat estäneet vaaliasioita tuuppaavat kaverit someseiniltään. On ihan ookoo kiusaantua vaalimainonnasta, mutta ei ehdokkaita tule siitä syyllistää. Hiljaisesti voimme hetkeksi ottaa taukoa hengästyttävältä vaalimainosten tulvalta, muttei siitä numeroa kannata tehdä. Minulle jokainen itsensä ehdokkaaksi laittanut on kansanvallan sankari, joka altistaa itsensä suurelle kritiikille ja välillä turhankin asiattomalle kommentoinnille. Annetaan ihmisten tehdä vaalityötä palkeet tötteröllä. Enää muutama päivä ja tämäkin hössötys on ohi.

Näissä aluevaaleissa päätetään isoista asioita. Yksi hätkähdyttävä fakta on, kukin aluevaltuutettu istuu Pohjois-Pohjanmaalla noin 15 miljoonan euron rahasäkin päällä. Ei ole siis mitään nappikauppaa tuo sosiaali- ja terveydenhuolto sekä pelastustoimi. Vastuu on iso, sen vuoksi kaipaamme mahdollisimman sitoutuneita ja osaavia päättäjiä, joilla on kykyä yhteistyöhön.

Yhdestä asiasta olen kuitenkin huolissani näin vaalien aattona. Oululaisena on varmaan typerää sanoa tämä ääneen, mutta pelkään, että liian suuri enemmistö aluevaltuutetuista tulee juuri Oulusta. Kuka siis huolehtii lähikuntien ihmisten palveluista? Kävi vaaleissa miten tapansa, on alueellisen yhdenvertaisuuden toteutuminen tärkeää. Uskon, että oululaiset päättäjät osaavat katsoa Sanginsuuta pidemmälle, mutta tarkkana saa olla, jotta ihmisten elinolosuhteita ei liikaa heikennetä syrjemmillä seuduilla.

Toinen asia, josta vaalien yhteydessä pitää olla tarkkana, on maakuntavero. Vaikka on erittäin tärkeää keskustella vaalien yhteydessä maakuntaveron tarpeellisuudesta, on elintärkeää tajuta, etteivät maakuntavaltuustot päätä maakuntaverosta. Se on eduskunnan asia. Alueet eivät siis kerää itse rahaa, vaan saavat kaikki valtiolta. Aluevaltuustot vain jakavat rahaa ja tekevät valintoja siitä miten ja missä palvelut tuotetaan.

Meillä on kotona joulukuussa 18-vuotta täyttänyt nuori neiti. Hän sai oikeusministeriltä kirjeen, jossa onniteltiin täysi-ikäisyydestä ja kehotettiin äänestämään. Menimme maanantaina Raksilan Salen aulaan äänestämään ennakkoon. Ostimme laskiaispullat ja joimme kotona äänestyskahvit juhlapäivän kunniaksi. Kun kysyin, miltä äänestäminen tuntui ensi kerralla, hän vastasi:” Tuli niin aikuinen olo.”

Mikko Salmi

Kirjoittaja on Oulun kaupungin viestintäjohtaja