Mainos: La­keus­rak­kau­den vah­vis­ta­ja. Tutustu Ran­ta­la­keus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

15-vuo­tias Emilia vinkkaa sinulle kaksi kirjaa – nämä teokset saat­ta­vat kou­kut­taa fan­ta­sia­kir­jal­li­suu­teen

Liminka
Kirjastot ovat tarinoiden aarreaitta, josta voi löytää oman arjen keskelle aivan uutta näkökulmaa, sekä uppoutua täysin toiseen todellisuuteen.
Kirjastot ovat tarinoiden aarreaitta, josta voi löytää oman arjen keskelle aivan uutta näkökulmaa, sekä uppoutua täysin toiseen todellisuuteen.
Kuva: Anna Hämeenaho

15-vuotias Emilia Kettunen on aktiivinen lukemaan kirjoja. Koko elämänsä Tupoksessa asunut Emilia on lukenut fantasiakirjallisuutta jo kuuden vuoden ajan. Nuorempana hän luki myös kauhu- ja rikoskirjallisuutta.

– Kun aloitan uuden kirjan lukemisen, minulle syntyy heti mielikuva kirjan sisäisestä maailmasta, Emilia kertoo.

Kirjojen pariin rauhoittuminen on Emilian mielestä päivän paras hetki. Hänen mukaansa kirja on parhaimmillaan alkuperäisellä kirjoituskielellä, mikäli kirja on kirjoitettu englanniksi. Kirjojen tarinat ovat Emilian mukaan usein tönkköjä, jos ne on käännetty suomeksi.

Englantia Emilia on opiskellut koulussa kolmannelta luokalta lähtien, mutta hän kertoo käytännöllisimmän kielitaidon tulleen elokuvien ja musiikin kautta. Jos kirjassa on paljon vaikeita sanoja, voi sanan päätellä lauseen asiayhteydestä.

"Kun aloitan uuden kirjan lukemisen, minulle syntyy heti mielikuva kirjan sisäisestä maailmasta."
Emilia Kettunen

Kirjat Kettunen löytää pääasiassa kirjastosta, mutta myös nettikaupoista löytyy hyviä kirjoja. Emilian mielestä kirja on hyvä, jos siinä on mielenkiintoiset henkilöhahmot ja hyvä juoni.

The Shadows Between Us

The Shadows Between Us on nuorille suunnattu fantasiakirja. Kirjan on kirjoittanut Tricia Levenseller, ja sen on julkaissut Feiwel & Friends vuonna 2020. Kirja kertoo Alessandra- nimisestä nuoresta naisesta, joka on kyllästynyt tulemaan aina toiseksi. Kun hänen siskonsa pääsee naimisiin, on hän seuraava. Alessandra saa idean ja päättää saada kuninkaan huomion, jotta voisi myöhemmin varastaa hänen valtakuntansa.

Kirjan miljöö sijoittuu noin 1800-1900-luvuille kuningas Kalliaksen valtakunnan ympäristöön.

A Touch of Darkness

A touch of darkness on nuorille aikuisille suunnattu romanttinen fantasiafiktio. Kirjan on kirjoittanut ja julkaissut Scarlett St. Clair vuonna 2019. Kirja kertoo Hadeksen ja Persephonen rakkaustarinan, joka on yhtä tunteiden vuoristorataa.

Persephonen äiti Demeter on pitänyt hänet salassa muilta jumalilta, eikä kukaan tiedä, että hän on kevään jumalatar. Lexa, hänen paras ystävänsä, saa hänet lähtemään Hadeksen omistamalle klubille. Persephone pyytää tuntematonta miestä opettamaan hänelle pokeria. Pian Persephonelle selviää, että mies, jonka kanssa hän pelaa, on kuoleman jumala Hades.

St. Clair on tuonut kirjassaan antiikin Kreikan jumalat 2000-luvulle. Kirja on englanninkielinen, eikä sitä ole käännetty suomeksi.

Kommentti
Nuorten on hankala löytää sopivaa luettavaa
Elsa With

Oletko huomannut nuorten lukevan kirjoja muuallakin kuin vain koulussa? Tuskin. Syynä on mitä luultavimmin nuortenkirjojen näkyvyyden väheneminen markkinoilla.

Kaupoissa esillä on vain aikuisille tarkoitettuja kirjasarjoja ja menestysromaaneja. Nuorten on tämän takia hankala etsiä sopivaa luettavaa varsinkin, jos kirjan on täytettävä tietynlaiset kriteerit, kuten yläkoulun äidinkielen tunneilla, joilla luetaan nykyään paljon.

Kaisa Laaksonen kirjoittaa mielipidetekstissään Lasten- ja nuortenkirjoja julkaistaan paljon, mutta ne eivät saa näkyvyyttä (Helsingin Sanomat, 10.10.2020), että kaupassa on esillä vain muutamia yksittäisiä lastenkirjoja, joiden tekijät tai hahmot ovat muutenkin tunnettuja.

Uusia luettavia kirjoja saa metsästää jopa tunteja kirjastojen syrjäisimmistä hyllyistä, nettisivujen kirjasuosituksista tai omista kirjahyllyistä ennen kuin löytää kirjan, jota ei ole vielä itse lukenut.

Nuorille on nykypäivänä myös tärkeää, että kirja kuulostaa mielenkiintoiselta, jotta heillä riittäisi motivaatiota jatkaa lukemista kirjan loppuun saakka. Tälle asialle on ratkaisuja yhtä monta kuin on lukijoitakin. Kaikki pitävät erilaisista kirjoista, joten on hankala lähteä yleistämään, mitä genreä nuoret mielellään lukevat.

Monet kuuntelevat kirjoja nykyään äänikirjasovelluksista, sillä se on helppoa ja samalla voi tehdä jotakin muuta. Useat myös hyödyntävät julkisuuden henkilöiden antamia alennuskoodeja äänikirjapalveluiden käyttömaksuihin. Osa pysyttelee mielellään kotona menemättä kirjastoihin varsinkin nyt koronan aikaan.

Itse olen sitä mieltä, että kirjojen mainontaa pitäisi lisätä. Jos kouluun pitää etsiä luettavaa, kirja löytyy yleensä sisaruksilta tai vanhemmilta kysymällä. Joskus suosituksia tulee myös äidinkielen kirjan sivuilta tai kaverin kirjavinkkauksista. Nuoret pitäisi saada lukemaan tänä päivänä enemmän, jotta lukuinto ei katoaisi kokonaan.

Kaisa Laaksonen painottaa tekstissään, että lasten- ja nuortenkirjallisuuden näkyvyyteen tulisi panostaa kaikilla mahdollisilla tavoilla. Itse uskon, että lukeminen vaikuttaa vahvasti nuorten koulumenestykseen, ja siksi nuorten pitäisi saada helpommin kirjasuosituksia ja tietoa erilaisista kirjoista.

Lopuksi vielä hyvä vinkki kirjojen etsimiseen: lastenkirjainstituutin ylläpitämä portaali Lukemo, joka esittelee lasten- ja nuortenkirjauutuudet ja jakaa tietoa lasten- ja nuortenkirjallisuudesta. Sivustolta löytyvät kaikki vuoden 2018 jälkeen julkaistut lasten- ja nuortenkirjat. Käy kurkkaamassa sivusto ja ottamassa kirjavinkit talteen!

Juttu on osa Uutisten viikkoa, jonka aikana Tupoksen koulun yhdeksäsluokkalaiset toteuttavat Rantalakeuden verkkoon sisältöä.