Mainos: Tutustu Rantalakeus Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Voiko lotta jäädä tie­tä­mät­tään ilman etuuk­sia? Lottien jä­sen­re­kis­te­rit ka­to­si­vat jär­jes­tön lak­kaut­ta­mi­sen yh­tey­des­sä, säätiö yrittää ta­voit­taa lottana toi­mi­nei­ta

Kalevan lukija kertoo tapauksesta, jossa hän haki pikkulottana toimineelle äidilleen rintamapalvelustunnusta muutama vuosi sitten. Äiti jäi kuitenkin kokonaan ilman lotille kuuluvia etuuksia.

Eric Vasströmin suunnitteleman Lotta Svärd -merkin hakaristi on auringon ja onnen symboli.
Eric Vasströmin suunnitteleman Lotta Svärd -merkin hakaristi on auringon ja onnen symboli.
Kuva: Mauri Ratilainen

Äidin kunnon heikentyessä vuonna 2017 poika yritti hankkia veteraanitoimistolta rintamapalvelustunnusta äidin mahdollista ilmaista kuntoutusta ja hoitoa varten. Tunnusta ei kuitenkaan myönnetty. Äidin hautajaisissa pappi kuitenkin puhui äidistä lottana, mikä hämmensi omaisia entisestään.

Mistä on kyse, Oulun Sotaveteraanit ry:n järjestösihteeri Seppo Puolakka?

– Rintamapalvelustunnuksen hakeminen päättyi vuoden 1994 lopussa. Sen jälkeen tulleita hakemuksia ei ole enää käsitelty. He, jotka ovat jättäneet hakematta tunnusta, ovat jääneet paitsi näistä yhteiskunnan tarjoamista palveluista.

– Joidenkin omaiset ovat tiedustelleet asiaa, kun näitä palveluja on tullut myöhemmin tarjolle. He ovat kuitenkin jääneet niin sanotusti väliinputoajan asemaan tässä asiassa.

Lotta Svärd Säätiö on kolmannen sektorin toimija, joka tarjoaa lottajärjestössä palvelleille naisille kuntoutuksia ja avustuksia täydentämään valtionkonttorin kustantamia veteraanietuuksia.

Kuinka yleisiä tällaiset tapaukset ovat, Lotta Säätiön viestintäpäällikkö Miia-Susanna Koski?

– Kyseessä oleva tapaus on varsin poikkeuksellinen, mutta on tyypillistä, että jälkipolville tulee yllätyksenä tieto omaisen lottuudesta. Sotien jälkeen lottajärjestö ja lotat olivat yleisen asenneilmapiirin johdosta monin paikoin vaiettu asia ja vasta vuonna 1991 lotat saivat julkisen kiitoksen työstään valtiovallan taholta. Tämän vuoksi monet lotat ovat halunneet vaieta lottuudestaan aina näihin päiviin saakka.

Tarvitseeko lotta rintamapalvelustunnuksen etuuksia varten?

– Lotta Svärd Säätiön palvelut lotille ja pikkulotille eivät ole riippuvaisia rintamapalvelustunnuksesta eli myös kotirintamalla toimineet lotat ovat oikeutettuja saamaan Lotta Svärd Säätiön tarjoamia palveluita. Ne lakkautetussa lottajärjestössä palvelleet lotat ja pikkulotat, jotka ovat hakeneet rintamapalvelustunnuksen ovat oikeutettuja valtiokonttorin kustantamiin veteraanietuuksiin.

Eli kyseisen tapauksen nainen kuului osittain etuuksien piiriin?

– Kyllä, mutta täytyy muistaa, että meidän palvelumme ovat vain lisä valtionkonttorin kustantamien etuuksien lisäksi.

Myönnetäänkö lottatunnuksia yhä?

– Sotien jälkeen ei ole jaettu erillisiä lottatunnuksia järjestössä palvelleille naisille. Järjestön lakkauttamisen yhteydessä ja valvontakomission pelossa lottajärjestön jäsenrekisterit joutuivat hajalleen ja osa jopa hävitettiin. Näin ollen lottajärjestössä palvelleista naisista ei ole saatavilla kattavia jäsentietoja, jolloin kaikkia järjestössä palvelleita lottia ei voida tavoittaa.

Miten lottuuden voi todistaa?

– Lotta Svärd Säätiö työskentelee edelleen aktiivisesti saadakseen mahdollisimman monet lotat ja pikkulotat palveluidensa piiriin. Lotta Svärd Säätiöltä palveluita hakevat lotat ja pikkulotat todentavat lottuutensa lottajärjestön jäsenkirjalla, omistamallaan lottamerkillä tai kertomalla omista lottakokemuksistaan, mikäli varsinaiset dokumentit ovat vuosien saatossa kadonneet.