Mainos: La­keus­rak­kau­den vah­vis­ta­ja. Tutustu Ran­ta­la­keus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Vil­je­li­jöi­den pää­tu­ki­ha­ku alkaa – ­verk­ko­pal­ve­lus­sa asioin­tiin voi saada apua omasta kun­nas­ta tai val­tuut­taa neu­vo­jan te­ke­mään tu­ki­ha­ke­mus

.

-
Kuva: Kaisa Vänskä

Viljelijöiden päätukihaku alkaa 5. toukokuuta. Hakemuksen voi jättää verkkoasiointipalvelu Vipussa 15. kesäkuuta saakka.

Ennen hakemuksen lähetystä viljelijöiden kannattaa tehdä peruslohkomuutokset, jotta kunnat ehtivät käsitellä ne tukien hakua varten. Myös Vipuneuvojan tarkisteet toimivat oikein, kun tukia hakiessa käytettävissä ovat lopulliset peruslohkot.

Ruokavirasto suosittelee tekemään peruslohkomuutokset toukokuun puoliväliin mennessä.

Tukihakemus kannattaa lähettää hyvissä ajoin ennen kesäkuun puoliväliä. Kaikkia hakemuksen tietoja voi tarvittaessa muuttaa viimeiseen hakupäivään asti.

Vipu-palvelussa on useita tarkisteita ja toimintoja, jotka auttavat varmistamaan, että hakemuksen tiedot ovat oikein ja tukiehdot täyttyvät. Vipuneuvojan tarkisteita voi hyödyntää jo kevättöiden aikaan esimerkiksi lohkoille viljeltävien kasvien suunnittelussa. Vipu-palvelussa on käytettävissä myös alustava tukiarvio.

Ympäristökorvauksen hakijoita varten Vipu-palvelussa on myös muistilista, joka sisältää vinkkejä ehdoista, joissa on viime vuosina todettu paljon puutteita. Viljelijän kannattaa varmistaa tukihaun yhteydessä ja myöhemmin kasvukauden edetessä, että ehdot ovat kunnossa. Muistilista on Vipu-palvelun sähköisessä asioinnissa Vältä seuraamuksia -välilehdellä. Päätukihakemuksen viljelijä pääsee lähettämään sen jälkeen, kun hän on tutustunut muistilistaan.

Vuosina 2015, 2016 ja 2017 alkaneet ympäristösitoumukset ja -sopimukset sekä luomusitoumukset päättyvät 30. huhtikuuta 2022. Viljelijät voivat hakea päätukihaussa sitoumuksille ja sopimuksille jatkoa, jolloin ne säilyvät ennallaan 30. huhtikuuta 2023 asti.

Vipu-palvelussa sitoumusten ja sopimusten voimassaoloaika näkyy jo pidennettynä. Jatkovuoden haku on kuitenkin vahvistettava päätukihaussa Vipun Hae tukia -osiossa. Palvelussa asiointiin viljelijät saavat tarvittaessa apua omasta kunnastaan. Yhteydenottolinkki on saatavilla Vipu-palvelussa.

Viljelijä voi valita, haluaako apua kunnasta puhelimitse vai sähköpostitse. Hän voi myös valtuuttaa neuvojan tekemään tukihakemuksen puolestaan Vipu-palvelussa. Maatilalle sopivan neuvojan voi valita neuvojarekisteristä.