Mainos: Lakeusrakkauden vahvistaja. Tutustu Rantalakeus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Velka- ja asu­mis­neu­von­ta eh­käi­see asu­mi­sen on­gel­mia – lauan­tai­na 17. lo­ka­kuu­ta vie­te­tään jälleen Asun­not­to­mien yötä

Työttömyys on lisääntynyt rajusti koronan myötä. Taloushuolet ja pahimmillaan jopa huoli vuokran tai asuntolainan lyhennysten maksamisesta koskettaa monia, joiden talous on aiemmin ollut kunnossa.

Koronakriisin tuomien yllättävien elämänmuutosten myötä yhä useampi voi kokea asunnottomuuden uhkaa. Vaikka kohtuuhintaisiakin vapaita asuntoja on Pohjois-Suomessa tarpeeseen nähden hyvin tarjolla, pelkkä asuntotarjonta ei aina kohtaa asuntoa vailla olevien erilaisiin elämäntilanteisiin liittyviä tarpeita. Elämäntilanteiden muuttuessa voi asumiseen ja elämän tasapainottamiseen tarvita ulkopuolista tukea. Työttömyyden ja sairauden aiheuttaman taloudellisen epävarmuuden lisäksi lapsuuden kodista itsenäistyminen ja oman työ- ja koulutuspolun etsintä voi olla elämän taitekohta, josta turvallisesti navigointiin tarvitaan joskus tukea.

Riittävä ja varhain saatu asumis- ja velkaneuvonta ehkäisevät tehokkaasti velkaantumisen ja asumisen haasteiden syntymistä. Näitä palveluita voivat tarjota sekä kunta että kolmas sektori. Neuvontaan laitetut varat maksavat itsensä takaisin kuntalaisten parempana toimintakykynä: ilman kotia ihminen voi harvoin olla täysipainoinen ja tuottava osa yhteisöä.

Lauantaina 17. lokakuuta vietetään jälleen Asunnottomien yötä, jolloin jokainen meistä voi osoittaa tukea asunnottomille. Sytytä Asunnottomien yönä klo 19 kynttilä tai valo vaikka omalle ikkunallesi tai portinpieleen muistuttamaan, että asuntoon täytyy olla jokaisella oikeus. Voit myös viestiä oman paikkakuntasi päättäjille, että on inhimillisesti ja taloudellisesti oikein investoida asumis- ja velkaneuvontaan.

Riittävä velka- ja asumisneuvonta ehkäisee asunnottomuutta niin normaali- kuin kriisiaikanakin.

Sinikka Korpela

aluekoordinaattori

EHYT ry

Oulu