Kolumni

Veeti muistuttaa lähdekritiikin tärkeydestä ja pohtii, miten väärän tiedon levittämistä voitaisiin hillitä

Internet, tämä monen miljardin ihmisen päivittäin käyttämä modernin maailman ihme on antanut paljon meidän jokapäiväisiin elämiimme. Moni länsimaissa asuva ihminen ei voi sanoa, ettei käyttäisi internettiä johonkin asiaan päivittäin. Oli se sitten musiikin kuuntelua autossa, sopivan reseptin etsimistä päivällistä varten tai reittiohjeiden selvittämistä, käyttää melkein jokainen ihminen internettiä johonkin joka päivä.

Vain parin googlauksen päässä oleva informaatiomäärä on käsittämättömän suuri ja tämä määrä kasvaa jatkuvasti. Tämä suuri informaatiomäärä kuitenkin tuottaa omat ongelmansa, sillä sen lisäämistä ja levittämistä on vaikea valvoa määrien ollessa suuria. Mutta miksi informaation lisääminen ja levittäminen muka olisi ongelma, joku voi tässä vaiheessa kysyä itseltään.

Ongelma tästä muodostuu silloin, kun ryhdytään levittämään valheellista informaatiota eli disinformaatiota.

Terminä disinformaatio tarkoittaa väärään tai vääristetyn informaation tahallista levitystä. Tällaista harhaanjohtavaa informaatiota on esiintynyt jo todella kauan, mutta internetin myötä disinformaation määrä on kasvanut rajusti ja se saavuttaa entistä suuremman joukon ihmisiä erilaisten sosiaalisten medioiden ja valemediasivujen kautta. Moni on varmasti törmännyt esimerkiksi Facebookia selatessaan juuri tällaisiin disinformaatiota levittäviin Facebook-ryhmiin, joissa ryhmään kuuluvat käyttäjät levittävät ja uskovat sellaiseen tietoon, joka monen muun mielestä on aivan täyttä humpuukia.

Itsessään nämä ryhmät eivät oikeastaan ole muuta kuin vain joukko väärään tietoon luottavia ihmisiä, mutta eskaloituessaan tällaiset ryhmät voivat pahimmassa tapauksessa vaarantaa ihmishenkiä, kuten tänä vuonna on todistettu.

Koronapandemian riuduttama Yhdysvallat on hälyttävä esimerkki siitä, miten internetissä leviävään disinformaatioon luottava yksilö pahimmassa tapauksessa saattaa ihmishenkiä vaaraan. Koronan olemassaoloa epäilijät ja maskien käyttämistä vastustavat ihmiset ovat vaikeuttaneet yhdysvaltalaisten viranomaisten koronan vastaisia toimia omalla käytöksellään ja kasvattaneet koronasta kuolleiden ihmisten määrä entisestään.

Tämä tilanne on suoraan sanottuna kauhistuttava ja tässä nähdään virheellisen informaation todellinen voima, jos sen päästää valloilleen. Tämänkin tilanteen olisi voinut välttää yksinkertaisella keinolla: käyttämällä lähdekritiikkiä.

Lähdekritiikin käyttämisen tärkeys vain kasvaa kasvamistaan meidän informaatiotäytteisessä yhteiskunnassamme ja yleisesti jokapäiväisessä elämässämme. Internetin informaatiomäärän suuruuden takia varmasti moni ihminen törmää melkein päivittäin jonkinlaiseen disinformaatioon surffaillessaan netin syövereissä ja surffailijan tulee osata tällaisissa tapauksissa erottaa oikea informaatio väärästä lähdekritiikkiä käyttäen. Tällä tavalla disinformaation levittyminen vähenisi ja sen aiheuttamat ongelmat kaikkoaisivat.

Pieni skeptisyys ja epäluulo on siis tärkeä muistaa meidän päivittäisessä elämissämme. Mitään tietoa ei kannata suoraan niellä pureskelematta, vaan selvittää tarkasti faktat asioista. Poikkeusolojen aikana varsinkin kiertää paljon erilaista informaatiota, josta harvoin kaikki on täysin totta.

Koska kuka tahansa voi kirjoittaa nettiin mitä tahansa mistä asiasta tahansa ja väittää sitä todeksi, tulee jokaisen ihmisen suhtautua hieman skeptisesti kaikkea informaatiota kohtaan, johon internetin ihmeellisessä maailmassa törmää.

Veeti Mykkänen

Kirjoittaja on kempeleläinen abiturientti, joka toivoo avoimuutta poliittiseen keskusteluun.