Terveys: Jopa kol­man­nes muis­ti­sai­rauk­sis­ta olisi eh­käis­tä­vis­sä viiden sormen oh­jeel­la

Koulut: Luo­to-ryh­mäs­sä saa opis­kel­la omaan tahtiin – "Täällä ei tar­vit­se pelätä mi­tään", Riina kehuu

Mainos: Talvitarjouksena Rantalakeus Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

THL:n uusi arvio: Ko­ro­na­ro­kot­teen te­hos­tean­nos iäk­käil­le ja tie­tyil­le ris­ki­ryh­mil­le syk­syl­lä

Koronarokotuksiin saatetaan antaa uusi suositus syksyllä.
Koronarokotuksiin saatetaan antaa uusi suositus syksyllä.
Kuva: Jussi Leinonen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi, että iäkkäille ja tietyille riskiryhmille tullaan todennäköisesti syksyllä suosittelemaan koronarokotteen tehosteannosta. Rokote on tarkoitus antaa samanaikaisesti influenssarokotuksen kanssa marras-joulukuussa.

THL aikoo tarkentaa nyt antamaansa ennakkoarviota kesäkuussa, jolloin saataneen tarkempaa tietoa muun muassa syksyllä käytössä olevasta rokotteesta ja sen arvioidusta tehosta silloin kiertäviä variantteja vastaan. Tällöin tarkentuvat myös Suomeen saatavien uusien rokotteiden määrä ja lääkeviranomaisen hyväksymä koostumus.

Syksyllä todennäköisesti suositeltava tehosterokote koskee 65 vuotta täyttäneitä ja lääketieteellisiä riskiryhmiä.

THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan ennakkotieto mahdollisesta suosituksesta annettiin jo nyt, jotta rokotusten toteuttamiseen voidaan varautua hyvissä ajoin. Rokotusten järjestämisestä vastaavat hyvinvointialueet, jotka myös tiedottavat mistä ja milloin rokotteen voi saada.

THL tiedottaa myöhemmin, mitä rokotteita syksyn tehosteannoksissa käytetään ja milloin Suomeen saadaan uusia koronarokote-eriä. THL:n aiemmin antamat suositukset koronarokotusten perussarjasta ja tehosteista ovat yhä voimassa.