THL: Uusien ko­ro­na­tar­tun­to­jen kasvu ta­saan­tu­nut, mutta ti­lan­teen ke­hi­tys­tä ei voida en­nus­taa

Tartunnoista, joissa lähde saatiin selvitettyä, noin 40 prosenttia oli peräisin perhepiiristä.

Koronavirustestien positiivisten näytteiden osuus kaikista testatuista näytteistä laski viikolla 42 koko maassa. Tästä ei voi kuitenkaan voi ennustaa tilanteen kehitystä tulevaisuudessa. Kuvituskuva.
Koronavirustestien positiivisten näytteiden osuus kaikista testatuista näytteistä laski viikolla 42 koko maassa. Tästä ei voi kuitenkaan voi ennustaa tilanteen kehitystä tulevaisuudessa. Kuvituskuva.
Kuva: Pekka Aho

Uusien koronavirustartuntojen kasvu näyttää loiventuneet viimeisimmän viikon aikana Suomessa, kertovat THL ja sosiaali- ja terveysministeriö. Tartuntojen määrä on noussut merkittävästi kuukauden ajan, mutta positiivisten näytteiden osuus kaikista testatuista näytteistä on laskenut koko maassa edelliseen viikkoon nähden.

Viikolla 42, eli 12.–18. lokakuuta, uusia tapauksia ilmaantui 22,2 tapausta 100 000 asukasta kohden, kun sitä edeltävällä viikolla ilmaantumisluku oli 29,2 tapausta 100 000 asukasta kohden. THL:n ja STM:n mukaan ilmaantumisluvuista ei voi kuitenkaan päätellä, miten tilanne kehittyy pidemmällä aikavälillä.

THL ja STM kertovat tiedotteessaan, että koronaviruksen tartuttavuusluvuksi arvioidaan tällä hetkellä 1,30–1,45.

Alle viisi prosenttia tartunnoista ulkomailta, 40 prosenttia perhepiiristä

Viikolla 42 uusista tartunnoista valtaosa oli peräisin kotimaasta ja vain alle viisi prosenttia ulkomailta. Ulkomailta saadut tartunnat aiheuttivat vain yksittäisiä jatkotartuntoja Suomessa.

Tartunnoista, joissa lähde saatiin selvitettyä, noin 40 prosenttia oli peräisin perhepiiristä. Yli neljäsosa tartunnoista oli peräisin vapaa-ajan tilanteista, joista merkittävimpiä lähteitä olivat yksityiset juhlat, illanvietot ja muut lähipiirin tapahtumat. Viidesosa tietoon tulleista tartunnoista oli peräisin työpaikoilta, oppilaitoksista ja päiväkodeista.

Uusien tartuntojen tartunnanlähde on valtakunnallisella tasolla epäselvä noin puolessa uusista tartunnoista. Ministeriön ja THL:n mukaan osassa maata tartuntojen jäljitystyön viiveitä on saatu lyhennettyä.

Viime aikoina kolmannes koko maan uusista tartunnoista on havaittu jo karanteenissa olevilla henkilöillä. Kuitenkin esimerkiksi Vaasan sairaanhoitopiirin alueella valtaosa tartunnoista todettiin henkilöillä, jotka eivät ole olleet karanteenissa.

Oppilaitosten joukkoaltistumisista vähän jatkotartuntoja

THL:n mukaan 14 sairaanhoitopiirissä tapahtui joukkoaltistumisia ja neljässä sairaanhoitopiirissä joukkoaltistumisia sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä.

Kaikista raportoiduista joukkoaltistumisista noin kolmasosa tapahtui päiväkodeissa tai oppilaitoksissa, mutta THL:n tietojen mukaan oppilaitosten joukkoaltistumisista on tullut vähän jatkotartuntoja. Joukkoaltistumisia tapahtui myös työpaikoilla, harrastustoiminnassa, yksityisjuhlissa ja ravintoloissa.