Kolumni

Suvin mielestä k-ajassa on myös paljon hyvää – iänikuiset sitku-tavoitteet toteutuvat!

Korona-arjen myötä usealle meistä on jäänyt aiempaa enemmän aikaa moneen hyvään asiaan, joilla on aikaan saatu positiivista oloa ja tyytyväisyyden lisääntymistä.

Kun tavalliset kiireet ja omat menot ovat tilanteen sanelemina vähentyneet, on ollut aikaa keskustella, harrastaa tai ihan vaan kotoilla oman perheen ja puolison kanssa, tai yksinkin.

Yhteistä aikaa on pystynyt antamaan läheisille ja ystäville puheluina, viesteinä ja somen kautta enemmän.

On tullut tehtyä hienoja oivalluksia lisääntyneen ajan ja kiireiden vähenemisen myötä.

Etätyö on mahdollistanut aamuihin enemmän aikaa, kun työpäivän voi aloittaa vähäisemmin aamutoimin ja ilman työmatkan vaatimaa aikaa.

Työpäivistä ja illoista on säästynyt etäkokousten tai peruttujen tilaisuuksien myötä niin ikään matkustusaikaa.

Samalla on kasvanut kiitollisuus ja arvostus niitä ammattiryhmiä kohtaan, jotka ovat tehneet koko ajan lähityötä monilla palvelualoilla, sotesektorilla, poliisissa ja kaupassa, tai venyneet melkoiseen digiloikkaan esim. opetuksessa.

Luonto on aina ollut hyvinvoinnin avain ja mielenrauhan tyyssija. Ulkoilu onkin niitä harvoja asioita, jotka eivät ole olleet kiellettyjä riskiryhmiltäkään. Luonnossa liikkuminen tai osalle tehokkaampikin sporttaaminen metsissä, laduilla ja poluilla on tuonut tuplasti vaikuttavaa hyvää. Ulkona, luonnon läheisyydessä mieliala paranee lähes säästä riippumatta.

Itse iloitsen myös pitkään aikomuksena olleesta ja nyt kevätkuukausina toteutuneesta ravitsemusremontista.

Niin kaupassa käynti, ruoanlaitto kuin ruoan nauttiminenkin ovat tuoneet lisääntyneen ajan myötä uutta intoa kotikokkailuun, tervettä näkökulmaa syömiseen ja kasvispainotteisuuden lisääntymistä; tuloksena selkeä kokonaishyvinvoinnin paraneminen sekä onnistunut painonhallinta.

Kotoilun hyviin puoliin on laskettava ehdottomasti myös iänikuisen sitku-tavoitteen toteutuminen: kodin kaappien siivous ja konmaritus. Mikä ihana tyytyväisyys siitä urakasta seurasikaan!

Samoin iltojen ja viikonloppujen ”luppoaikoina” ovat valmistuneet keskeneräisinä odottaneet käsityöt, ja lukemattomat kirjat ovat saaneet lukijansa. Kulttuuria on oppinut ”kuluttamaan” uudellakin tavalla - TV-tarjonnan lisäksi ostamalla lippukoodin eli linkin upeisiin etäkonsertteihin.

Mieltä lämmittää globaalikin ja merkittävä hyötynäkökulma, kun on voinut kantaa kortensa ilmastotalkoiden kekoon kotoilemalla. Luonto kiittää.

Uskon, että tästä historiaan jäävästä, osin koettelemukseltakin tuntuvasta ajasta jää meille tavoiksi ja kokemuksina paljon hyvääkin.

Ottakaamme tämän muokkaama uusi normaali luontevasti vastaan.

Suvi HelanenKirjoittaja on pitkän linjan vaikuttaja kunta-, seurakunta- ja järjestökentällä, jolle lapset, luonto ja liikunta ovat sydäntä lähellä.