Kempele: Lii­kun­ta­vä­li­ne­lai­naa­mos­ta saa lainata kir­jas­to­kor­til­la mo­ni­puo­lis­ta vä­li­neis­töä – il­mai­sek­si

Lakeuden historia: "Jä­sen­mak­su mää­ri­tel­tiin mai­to­lit­rois­sa" – Veijo muis­te­lee unoh­duk­siin jääneen jär­jes­tön his­to­riaa

Mainos: Tutustu Rantalakeus Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Suomen Ma­jak­ka­seu­ra tuo Pe­rä­me­ren his­to­riaa esiin kirjana ja kier­tueel­la – maa­nan­tai­na Hai­luo­dos­sa nähdään myös Ul­ko­kal­lan ma­jak­ka­saa­res­ta kertova ly­hyt­elo­ku­va

Vuonna 1928 Ulkokallassa otetussa kuvassa poseeraavat majakanvartija Lauri Tanska (vas.), majakkamestari Ernst Björklöf sekä Lauri Tanskan poika, nuorempi majakanvartija Heikki Tanska. Taustalla näkyy majakan torni sekä päärakennus, joka paloi 2.1.1944.
Vuonna 1928 Ulkokallassa otetussa kuvassa poseeraavat majakanvartija Lauri Tanska (vas.), majakkamestari Ernst Björklöf sekä Lauri Tanskan poika, nuorempi majakanvartija Heikki Tanska. Taustalla näkyy majakan torni sekä päärakennus, joka paloi 2.1.1944.

Suomen Majakkaseura julkistaa kirjan Perämeri – 500 vuotta meritietä pohjoiseen lauantaina 29. lokakuuta.

Julkistus tapahtuu Kalajoella Ulkokallan majakan 150-vuotisjuhlan yhteydessä. Kirjaa ja Perämerta juhlitaan kiertueella Kalajoelta Tornioon.

Uusi kirja on kattaa suomenkielisen Perämeren Kokkolan Krunnista Tornioon ja rajan yli Mälörenin (Maluri) majakkasaarelle saakka.

Alueen historian kuvaamisen kärkinä ovat merimerkit, kuten majakat, pookit, loistot ja kaasat sekä luotsit ja haaksirikot. Niiden lisäksi kirjassa saavat suuren roolin merenkulun, kaupan ja laivojen kehitys Perämerellä viimeisten 500 vuoden aikana.

Kirjaan on koottu lähes viidensadan Perämerellä työskennelleen luotsin ja majakoilla sekä majakkalaivoilla työskennelleen nimet.

Kirjalla oli kuusi kirjoittajaa eri aihealueilta. Kirjan yli 400 valokuvaa, piirrosta ja karttaa on saatu muun muassa museoista, Suomen ja Ruotsin kansallisarkistoista, Väylävirastolta ja yksityisiltä kansalaisilta. Mukana on paljon ensi kertaa nähtävää materiaalia, kuten karttoja Oulun ja Kemi-Tornion seudulta.

Teosta on tukenut muun muassa Kordelinin Säätiö.

Suomen arktisimman miehitetyn majakan Ulkokallan valo sytytettiin 150 vuotta sitten. Kalajoen kaupunki ja Suomen Majakkaseura järjestävät kirjan julkistamisen yhteydessä avoimen kansanjuhlan Ulkokallan majakan juhlapäivän kunniaksi.

Majakka sytytettiin ensi kertaa 28. syyskuuta 1872. Pienelle merestä nousseelle karille rakennettu majakka muine rakennuksineen on todistanut niin rauhallista arkea kuin dramaattisiakin tapahtumia. Ulkokalla on ollut monen koti.

Kirjan julkistamisen yhteydessä ensi-iltansa saa myös Suomen Majakkaseuran kokoama lyhytelokuva Ulkokalla – sukuni aika majakkasaarella.

Lyhytelokuva kuvaa elämää puuttomalla majakkasaarella, sen karuutta ja yksinäisyyttä, mutta myös onnen hetkiä keskellä aavaa merta, välillä jäiden ja myrskyjen eristämänä.

Hailuotoon juhlakiertue saapuu  maanantaina 31. lokakuuta kello 19.30, jolloin kunnantalolla voi kuunnella kirjaesittelyn ja katsoa lyhytelokuvan.

Perämeri-kirjan ostaneet voivat noutaa sen Kempeleestä ja Oulunsalosta maanantaina 31. lokakuuta ja Oulunsalosta ja Lumijoelta vielä tiistaina 1. marraskuuta.

Ouluun Kulttuuritalo Valveen kahvilaan juhlakiertue saapuu sunnuntaina 30. lokakuuta kello 14.

Juhlakiertueen paikkakunnat löytyvät osoitteesta majakkaseura.fi.