Juuri nyt: Viikon kes­tä­neen kuo­hun­nan päätös: Hai­luo­don kun­nan­joh­ta­ja eroaa

Mainos: Isän­päi­vää juh­li­taan 14.11. On­nit­te­le isää Ran­ta­la­keu­des­sa, tee il­moi­tus tästä.

Sik­la­ti­lat Oy haastoi La­keus­ta­lon kä­rä­jil­le – riita koskee yli 650 000 euroa

Osapuolilla on ollut erimielisyyksiä Lakeustalon virheistä, korjauskustannuksista ja vastuista.

Liminka
Siklatilat Oy on haastanut Kiinteistö Oy Lakeustalon yli 650 000 euron saatavista, jotka Lakeustalo kiistää.
Siklatilat Oy on haastanut Kiinteistö Oy Lakeustalon yli 650 000 euron saatavista, jotka Lakeustalo kiistää.
Kuva: Arkisto/Jukka Leinonen

Siklatilat Oy on jättänyt Oulun käräjäoikeuteen Kiinteistö Oy Lakeustalolle osoitetun haastehakemuksen, jossa se vaatii kiinteistöyhtiöltä 526 734 euron saatavia arvonlisäveroineen. Vaateen kokonaissumma nousee 653 151 euroon. KVR-urakkana rakennetun Lakeustalon urakkahinta oli runsaat 7,8 miljoonaa euroa, josta Siklatilojen mukaan on maksamatta vielä 780 953 euroa.

Haaste tuli Limingan kunnan sataprosenttisesti omistamalle kiinteistöyhtiölle yllätyksenä. Lakeustalo vaatii kanteen hylkäämistä ennenaikaisena.

Maksamatta oleva summa ei ole sen näkemyksen mukaan vielä erääntynyt maksettavaksi, koska rakennuksessa ilmenneitä virheitä ja puutteita ei ole korjattu eikä urakoitsija ole luovuttanut kiinteistöyhtiölle luovutusasiakirjoja. Lakeustalo katsoo, että sillä on kuittauskelpoisia vastasaatavia.

Haastehakemuksen takana ovat erimielisyydet, joita Siklatiloilla ja Lakeustalolla on ollut rakennuksen virheistä ja korjausvastuista esimerkiksi Lakeustalon ulkovuorakuksissa ja lattiamateriaaleissa.

Rakennuksen vastaanottotarkastus pidettiin marraskuussa 2018.  Lakeustalon mukaan rakennuksessa havaittiin vastaanottotarkastuksessa satoja virheitä ja puutteita. Kohde otettiin kuitenkin vastaan, koska se oli riittävän valmis ja tarvittiin viivytyksettä toimijoiden käyttöön.

Siklatilat katsoo korjanneensa vastaanottotarkastuksessa ja takuuaikana havaitut virheet niiltä osin, kuin ne ovat sen näkemyksen mukaan kuuluneet yrityksen vastuulle ja niiden korjaamista on vaadittu.

Lakeustalon vastauksen mukaan taas Siklan kiinnostus havaittujen riidattomienkin virheiden ja puutteiden korjaamiseen väheni vastaanottotarkastuksen jälkeen. Viimeiset korjaukset tehtiin kesällä 2020.

Viimeinen taloudellinen loppuselvitystilaisuus järjestettiin joulukuussa 2019. Loppuselvityksen pöytäkirjaa ei ole allekirjoitettu.

Sikla Oy  ja Kiinteistö Oy Lakeustalo ovat sopineet, etteivät kommentoi asiaa prosessin ollessa vielä kesken.

Yhden kommentin Siklan konsernijohtaja Janne Nieminen haluaa sähköpostitse kuitenkin antaa:

– Meillä on Limingan kunnan kanssa erittäin hyvät välit ja keskusteluyhteys, eikä tällä asialla ei ole vaikutusta suhteeseemme.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.