Kolumni

Ser­ti­fioi­tu mat­kus­ta­ja neu­vok­si ko­ro­na-ai­kaan? – Mikä jottei, jos Sau­lil­ta ky­sy­tään

-

Matkailuyritykset tarvitsevat ulkomaalaisia asiakkaita, mutta Suomen asettamien matkustusrajoitusten vuoksi heitä ei tänne tule. Se on ymmärrättävää, sillä tuskin yksikään britti haluaisi kokea Lapin eksotiikkaa kahden viikon hotellikaranteenin verran.

Mikä sitten neuvoksi? Voitaisiinko matkailukanaviamme avata turvallisesti siten, että matkailun työpaikat saataisiin säilytettyä ja euroja virtaisi talouttamme pyörittämään?

Uskon vahvasti, että matkailua voitaisiin käynnistää koronaturvallisesti, jos se olisi tiukasti valvottua ja hyvin organisoitua. On myös paljon matkailijasta itsestään kiinni, millaisilla arvoilla ja toimintatavoilla hän haluaa matkustaa. Olen aina esimerkiksi ihmetellyt niitä, jotka haluavat Thaimaan lomallaan kuvauttaa itseään kahlitun norsun tai huumatun tiikerinpennun kanssa. Minulle kyseiset nähtävyydet ovat automaattisesti boikotissa.

En voi myöskään ymmärtää niitä, jotka roskaavat, laiminlyövät säännöksiä, tai vaikkapa viis veisaavat hotellin toiveesta vedenkulutuksen minimoimiseen. Sama pätee kotimaankin matkailuun: ei jäätelöpapereita tarvitse heittää kadulle, kun roskiin kuljettamisesta ei synny minkäänlaista vaivaa.

Vakavasti koronauhkaan suhtautuvat turistit osaavat pestä käsiä, käyttää kasvosuojaa ja pitää riittävää etäisyyttä – esimerkiksi.

Voisiko meille turisteille luoda oman sertifiointijärjestelmän? Voisiko sen avulla luoda kestävyyttä matkailuun ja avata turvallisesti rajoja?

Edellytämme entistä enemmän käyttämiemme palvelujen tuottajilta sitoutumista ekologisuuteen, kestävään kehitykseen ja fiksuun toimintaan. Miksei sitä edellytettäisi myös meiltä? Voisiko sovittujen kriteerien mukaisesti sertifioidut matkailijat päästää liikkumaan?

Kriteereissä voisi olla esimerkiksi ehto negatiivisesta, tuoreesta koronatuloksesta. Samaa sertifiointia voitaisiin hyödyntää myös työmatkustamisessa.

Olipa tarttuvia tauteja tai ei, maailma pysyy avoimena. Rajat kiinni -ajattelu ei koronatilanteessakaan päde loputtomiin, sillä talouden on pyörittävä, tavaroiden on liikuttava ja ihmisten on ainakin jossain määrin päästävä kulkemaan. Virukset eivät ole poistumassa, ja koronankin kanssa joudumme todennäköisesti elämään pitkään.

Keinoja turvallisen matkailun järjestämiseen ja matkailun työpaikkojen säilyttämiseen varmasti olisi, jos oikeasti haluamme ottaa niitä käyttöön. Se ei kuitenkaan ole pelkän paperisen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottaman ohjelapun jakamista lentokentällä tänne tulevalle turistille, kuten esimerkiksi Helsinki Vantaan lentokentällä on ollut tapana. Tarvitaan tiukkoja sääntöjä ja niiden noudattamista.

Valtio ei voi olla loputtomiin jakamassa rahaa ahdingossa oleville aloille. Jotain muutakin tarvitaan.

Sauli Pahkasalo

sauli.pahkasalo@rantalakeus.fi