Ran­ta­la­keus on valittu viiden parhaan pai­kal­lis­me­dian jouk­koon – lo­pul­li­nen si­joi­tus selviää 12. mar­ras­kuu­ta, jolloin pal­kin­to­gaa­la jär­jes­te­tään vir­tuaa­li­ses­ti

Tämän vuoden paikallislehtikilpailussa on yhdistetty painettu lehti ja verkkosivusto.

Liminka

Rantalakeus on valittu viiden parhaan suomalaisen paikallismedian joukkoon. Perinteisesti vuoden parhaat paikallislehdet on palkittu Sanomalehtien liiton järjestämillä Suurilla lehtipäivillä, mutta tänä vuonna palkintogaala järjestetään torstaina 12. marraskuuta virtuaalisesti. Tuolloin selviää myös Rantalakeuden lopullinen sijoitus.

Viime vuonna Rantalakeus sijoittui kilpailussa jaetulle neljännelle sijalle.

Paikallislehtikilpailun rakennetta muutettiin tälle vuodelle. Aiempina vuosina lehdet on palkittu erikseen printin ja verkkosivuston osalta, mutta tänä vuonna valitaan Vuoden paikallismedia. Sarjoja on kaksi: kerran viikossa ilmestyvät lehdet ja kaksi kertaa tai useammin ilmestyvät lehdet.

– Rantalakeus on osallistunut kilpailuun vuosittain. Sinällään kilpaileminen ei ole itsetarkoitus, mutta tuomariston kommentoinnista on apua lehden kehittämisessä. Itse pidän hyvänä muutoksena, että nyt lehteä arvioidaan yhtenä eri jakelukanavien muodostamana kokonaisuutena eikä verkkoa enää arvioida erillisenä. Meille on tärkeää, että lukijamme saa parhaan mahdollisen lukukokemuksen niin verkossa kuin paperilla, päätoimittaja Sauli Pahkasalo toteaa.

Kerran viikossa ilmestyvien lehtien sarjassa kärkiviisikkoon sijoittuvat Rantalakeuden lisäksi Jurvan Sanomat, Perhonjokilaakso, Sydän-Satakunta ja Tyrvään Sanomat.

– Taso on vuosittain kova. Toki sijoittuminen useana vuonna kärkilehtiin tuntuu hyvältä, mutta se kertoo myös lehden jatkuvasta uudistumisesta. Sisältö on tärkein, mutta sitä voidaan tehdä eri muodoissa ja uusilla ideoilla, Pahkasalo jatkaa.

– Iso kiitos kuuluu henkilökunnalle!

Kahdesti tai useammin viikossa ilmestyvien lehtien sarjassa kärkiviisikkoon kuuluu kaksi pohjoissuomalaista, Kaleva Mediaan kuuluvaa lehteä: Koillismaalla ilmestyvä Koillissanomat ja Raahessa ilmestyvä Raahen Seutu. Muut loppusuoralle päässeet lehdet ovat Itä-Häme, Syd-Österbotten ja Västra Nyland.

– On taas mahtavaa palkita paikallismedian parhaimmisto. Tänä poikkeuksellisena vuonna paikallisen uutismedian merkitys ja luotettavan, faktapohjaisen journalismin tarve on kasvanut entisestään, Sanomalehtien Liiton järjestöpäällikkö Ilona Hannikainen sanoo.

– Finalistilehdet ovat loistava katsaus paikallismedian moninaisuuteen ja niiden tärkeään rooliin omassa yhteisössään. Paikallismediat ovat yleisöään lähellä – ne pitävät asukkaat ajan tasalla kunnallisesta päätöksenteosta ja kaikesta elämänmenosta sekä luovat yhteisöllisyyttä.

Sanomalehtien Liiton järjestämään Paikallismediakilpailuun voivat osallistua liiton jäsenlehdet. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 71 lehteä. Arvioinnista vastasivat edellisvuosien tapaan Haaga-Helia ammattikorkeakoulun journalismin opiskelijat.

Suuren Lehtiviikon aikana palkitaan myös kaupunkilehtien parhaimmisto.

Yleisöllä on mahdollisuus veikata voittajat paikallismediakilpailun finalistien joukosta osoitteessa www.sanomalehdet.fi/paikallismediakilpailu-veikkaus.

Oikein vastanneiden kesken arvotaan 5 tuotepakettia arvoltaan noin 30 euroa. Veikkausaikaa on 8. marraskuuta asti.