Mainos: Tutustu Rantalakeus Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Poliisi valvoo tänään pyö­räi­li­jöi­tä ja ke­vyi­den säh­kö­ajo­neu­vo­jen kul­jet­ta­jia te­hos­te­tus­ti lii­ken­tees­sä – suo­jat­to­mien tien­käyt­tä­jien osuus lii­ken­ne­kuo­le­mis­ta suuri

Poliisi muistuttaa, että suojattomien tienkäyttäjien osuus liikenneonnettomuuksissa kuolleista on suuri. Kuvituskuva.
Poliisi muistuttaa, että suojattomien tienkäyttäjien osuus liikenneonnettomuuksissa kuolleista on suuri. Kuvituskuva.
Kuva: Heikki Uusitalo

Poliisi valvoo suojattomien tienkäyttäjien liikennesääntöjen noudattamista ja turvallisuutta tehostetusti maanantaina 3. lokakuuta. Valvonta kohdistuu erityisesti pyöräilijöihin, kevyen sähköajoneuvon kuljettajiin ja moottorikäyttöisiin ajoneuvoihin.

Valvontapäivänä seurataan liikennevalojen noudattamista, pyöräilijöiden ja kevyen sähköajoneuvon kuljettajien jalkakäytävillä ajamista, väistämissääntöjen noudattamista sekä ajovalojen käyttöä pimeän ja hämärän aikaan.

– Valvontapäivänä puututaan myös suojattomien tienkäyttäjien liikkumista haittaavaan ja vaarantavaan pysäyttämiseen ja pysäköintiin, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta sanoo poliisin tiedotteessa.

Liikennevirasto Traficomin mukaan kevyitä sähköajoneuvoja ovat esimerkiksi sähköpotkulaudat, iäkkäiden tai liikuntarajoitteisten käyttöön tarkoitetut kolmi- tai nelipyöräiset skootterit sekä muut vastaavat ajoneuvot.

Kallio kertoo, että valvonnassa puututaan etenkin tapauksiin, jossa ajoneuvoa on laittomasti pysäytetty tai pysäköity jalkakäytävälle, suojatielle, pyörätielle, pyörätien jatkeelle tai viiden metrin matkalla ennen suojatietä, risteävää pyörätietä tai risteävää pyörätien jatketta. Pysäköinninvalvonta toteutetaan yhteistyössä kunnallisen pysäköinninvalvonnan kanssa.

Poliisi muistuttaa tiedotteessaan, että suojattomien tienkäyttäjien osuus tieliikenteen kuolonuhreista on suuri.

– Suojattomien tienkäyttäjien osuus tieliikenteen kuolonuhreista Euroopan unionissa oli 47 prosenttia (luvuissa ovat mukana mooottoroidut kaksipyöräiset ajoneuvot) vuonna 2017. Tästä syystä näiden tienkäyttäjäryhmien turvallisuuden tulee olla jatkuvasti liikenneturvallisuustyön keskiössä, Kallio sanoo.

Tilastokeskuksen tilastojen mukaan viime vuonna poliisin tietoon tulleista tieliikenteessä loukkaantuneista pyöräilijöitä oli 534 sekä jalankulkijoita 255 ja motoristeja 598.

– On kuitenkin hyvä huomioida, että kaikki pyöräilijöiden onnettomuudet, varsinkaan niin sanotut yksittäisonnettomuudet, joissa ei ole muita osallisia, eivät tule poliisin tietoon ja eivät täten päädy viralliseen tilastoon. Eli loukkaantuneiden määrä on huomattavasti suurempi kuin niin sanottu virallinen tilasto, Kallio muistuttaa.