Mainos: Tutustu Rantalakeus Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Poh­jois-Poh­jan­maal­le­kin uudet suo­si­tuk­set: Jää etä­töi­hin, jos se suinkin on mah­dol­lis­ta – "Nyt kan­nat­tai­si lykätä juhlien jär­jes­tä­mis­tä"

Johtajaylilääkäri Juha Korpelainen suosittaa juhlien perumista, jos suinkin on mahdollista. Arkistokuva.
Johtajaylilääkäri Juha Korpelainen suosittaa juhlien perumista, jos suinkin on mahdollista. Arkistokuva.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Koronaepidemia etenee myös Pohjois-Pohjanmaalla. Sosiaali- ja terveysministeriön luokituksen mukaan maakunnassa ollaan edelleen epidemian perusvaiheessa, mutta uusia koronatartuntoja todetaan nyt päivittäin. Yhteensä tartuntoja on todettu maaliskuusta lähtien 233 kappaletta. Tartuntojen lähteet ovat edelleen melko hyvin tiedossa.

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä antoi torstaina suosituksen siirtymisestä etätyöhön mahdollisuuksien mukaan. Lisäksi ryhmä suosittaa suunenäsuojainten käyttöä terveydenhuollon henkilöstölle potilastyössä. Suositukset astuvat voimaan maanantaina 12. lokakuuta.

– Meillä on vielä mahdollista rajoittaa epidemian laajenemista Pohjois-Pohjanmaalla, toteaa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri ja alueellisen koordinaatioryhmän puheenjohtaja Juha Korpelainen tiedotteessa.

Korpelaisen mukaan nyt on oikea aika siirtyä työskentelemään etänä, jos se vain on mahdollista.

– Sellaisilla työpaikoilla missä tämä ei ole mahdollista, kannattaa miettiä erilaisia järjestelyjä lähikontaktien vähentämiseksi.

Sosiaalihuollon ympärivuorokautisessa hoidossa suositus henkilökunnan suunenäsuojainten käytöstä on ollut voimassa jo keväästä saakka. Nyt tämä suositus laajenee terveydenhuollon potilastyöhön niissä tilanteissa, missä turvavälejä ei voida säilyttää. Maskisuositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita.

Korpelaisen mukaan maskin käytöllä halutaan suojata riskiryhmään kuuluvia potilaita.

– Terveydenhuollossa on monia potilasryhmiä, joissa potilailla on alentunut vastustuskyky erilaisten sairauksien tai hoitojen vuoksi. Henkilöstön suunenäsuojainten käytön laajentamisella haluamme suojella erityisesti näitä potilaita.

Korpelainen korostaa turvavälien ja fyysisen etäisyyden merkitystä epidemian torjunnassa.

– Nyt on syytä miettiä tarkasti erilaisten perhetapahtumien ja juhlien järjestämistä. Uusista tartunnoista suurehko osa eli noin kolmannes on tapahtunut perheiden ja sukujen sisällä. Jos vain mitenkään mahdollista, nyt kannattaisi lykätä juhlien järjestämistä.

Riittävillä turvaväleillä ja etäisyyksillä voidaan korvata maskien käyttöä.

– Maskin käyttö on monelle hankalaa, ja osa ei pysty niitä terveydellisistä syistä pitämään lainkaan. Joukkoliikennettä lukuun ottamatta turvaväleistä on mahdollista huolehtia lähestulkoon joka paikassa. Etäisyydet sekä hyvä käsi- ja yskimishygienia ovat keskeisimmät tekijät epidemian torjunnassa, Korpelainen toteaa.

THL antoi torstaina uudet suositukset karanteeneista ja eristyksistä. Maanantaina voimaan tulevien suositusten mukaan omaehtoinen karanteeni ja tartuntatautilääkärin määräämä karanteeni lyhenevät 14 päivästä 10 päivään. Eristyksen pituus lievässä koronainfektiossa lyhenee seitsemään päivään.