Mainos: Lakeusrakkauden vahvistaja. Tutustu Rantalakeus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Nopeus on valttia punk­kien kanssa – Punk­kien le­vit­tä­mis­tä tau­deis­ta on ke­hit­ty­nyt var­si­nai­nen vitsaus Suo­mes­sa, muualla Poh­jois- ja Kes­ki-Eu­roo­pas­sa sekä Poh­jois-Ame­ri­kas­sa

Katso tarkkaan. Tämän hirviön kanssa ei kannata leikkiä.
Katso tarkkaan. Tämän hirviön kanssa ei kannata leikkiä.
Kuva: Nina Susi

Punkkien levittämistä taudeista on kehittynyt varsinainen vitsaus Suomessa, muualla Pohjois- ja Keski-Euroopassa sekä Pohjois-Amerikassa.

Myös punkkien levinneisyys kasvaa jatkuvasti, ja pureman voi saada saariston tai metsän lisäksi kaupunkialueella. Lisääntyneiden tautitartuntojen myötä infektion tunnistaminen eli diagnosointi on noussut avainasemaan: kuinka saadaan tieto nopeasti ja luotettavasti siitä, onko punkki levittänyt taudin?

Punkkien levittämien infektioiden kanssa nopeus on valttia – harva tietää, että Suomessa on uranuurtajayritys punkkitautien tunnistamisessa.

Punkkien levittämät infektiot, puutiaisaivokuume (TBE, tick-borne encephalitis) sekä borrelioosi (Lymen tauti), voivat tarttua ihmiseen salakavalan nopeasti. Mitä pikemmin punkin saa poistettua, sitä varmemmin välttyy tartunnalta.

– Jos punkki ehtii tartuttaa taudin ihmiseen, olisi ensisijaisen tärkeää saada diagnoosi ja hoito nopeasti”, toteaa diagnostiikkayritys Reagenan kehitysjohtaja Ilpo Kuronen.

Diagnosointi ei ole ongelmatonta.

– Varhaiseen diagnostiikkaan liittyy monien potilaiden kohdalla kuitenkin paljon haasteita – esimerkiksi, jos punkkia ei ole huomattu ja se ei ole aiheuttanut ihottumaa, ei osata mennä lääkäriin”, Kuronen jatkaa.

Erityisesti Lymen taudin varhainen diagnosointi on tärkeää, sillä ilman ajoissa tehtyä diagnoosia ja varhaisessa vaiheessa aloitettua antibioottihoitoa infektiolla on riski kroonistua.

– Usein borrelioosin varhainen tunnistaminen voi olla vaikeaa, sillä monet eivät saa taudille tyypillistä rengasihottumaa. Lymen taudin oireet voivat olla hyvin hankalia, ja hoito pitkäaikaista. Mitä nopeammin diagnoosi tehdään, sitä helpompaa se on ja sitä nopeammin voidaan aloittaa myös hoito. Varhain aloitettu hoito tehoaa paremmin”, Kuronen huomauttaa.

Punkkitautien tunnistaminen on keskeistä. Suomessa on toiminut jo yli 35 vuotta diagnostiikka-alan yritys Reagena, joka on erikoistunut eläinvälitteisten infektioiden tunnistamiseen.

– Tavoitteenamme on edistää ja tehostaa punkkien ja muiden eläinten levittämien infektioiden tunnistamista, ja näin saada hoito rullaamaan nopeammin. Haluamme muuttaa potilaan hoitopolkua ja kehitämme pikatestejä, joilla tautien tunnistaminen on paitsi nopeaa ja luotettavaa myös tulevaisuudessa paikkariippumatonta, Kuronen kertoo.

Lymen tauti voi joissain tapauksissa levitä keskushermostoon ja aiheuttaa pahimmillaan vakavia neurologisia oireita. Lymen taudin neurologisten ilmenemismuotojen, eli neuroborrelioosin, varhaisen toteamisen avuksi Reagena on kehittänyt ReaScan CXCL13:n. Sen avulla neuroborrelioosidiagnoosi voidaan tehdä hoitavassa yksikössä jopa 20 minuutissa.

Reagenan kehittämissä muissa borrelioosin pikatesteissä näytteeksi riittää tippa verta, joten testi voidaan tehdä myös laboratorion ulkopuolella. Sen tuotevalikoimasta löytyy myös pikatesti toisen yleisen punkkitaudin, TBE-infektion, diagnostiikkaan.

Lähde: Viestintä- ja markkinointitoimisto Myy