Kolumni
Tilaajille

Markku Kuo­ri­leh­to pal­jas­taa omaa­van­sa pe­ri­li­min­ka­lai­sen iden­ti­tee­tin, joka on vieläpä lujinta laatua – "Harva on niin maail­man­kan­sa­lai­nen, etteikö olisi yhtä seutua, johon ei kukaan tuntisi kuu­lu­van­sa."

Liminka

Ihmisen identiteetti liittyy johonkin tärkeään paikkaan. Harva on niin maailmankansalainen, etteikö olisi yhtä seutua, johon ei kukaan tuntisi kuuluvansa. Kirjoittajan täytyy heti tunnustaa tosiasia: minulla on periliminkalainen identiteetti verenperintönäni ja henkisesti, vieläpä oikein lujinta laatua. En jää osattomaksi Kempeleestä, Lumijoesta, Tyrnävästä, Hailuodosta, Oulunsalosta tai Temmeksestä. Esivanhempani ovat näissä kaikissa paikoissa asuneet. Toinen identiteettini kulmakivi on Pohjanmaa ja pohjoispohjalaisuus (ei pohjoispohjanmaalainen!).

Mihin Rantalakeuden esi-isämme ja -äitimme tunsivat ennen yhteenkuuluvuutta? He asuivat ensisijaisesti Limingan tai Hailuodon pitäjässä. Heille tärkeintä oli oma kotikylä. Alueemme kuului hallinnollisesti yhtenäiseen Pohjanmaan maakuntaan. Olemme siis pohjalaisia, kuten eteläisemmät heimoveljemme. Entisajan ihmiset eivät olleet historiallisesti suomalaisia, vaan Ruotsin valtakunnan rahvasta ja alamaisia. Vasta myöhemmin Suomi maantieteellisenä ja yhtenäisenä alueena alkoi kukoistaa ajatuksissa.