Mainos: Ran­ta­la­keus 45 vuotta! Nyt juh­la­hin­taan lehti + digi 8 kk 45 €. Tilaa tästä.

Luon­non­va­ra­kes­kus etsii näy­te­ke­rää­jiä su­si­tut­ki­muk­sen avuksi, kou­lu­tuk­sia jär­jes­te­tään lo­ka­kuus­sa

Oulu

Luonnonvarakeskus kouluttaa vapaaehtoisia keräämään dna-näytteitä susitutkimukseen, osaksi Suomen riistakeskuksen koordinoimaa näytekeräysverkostoa. Verkosto koostuu vapaaehtoisista luonnossa liikkujista, kuten metsästäjistä ja muista luontoharrastajista.

Dna-analytiikka on ollut osa Luonnonvarakeskuksen susikannan seurantaa vuodesta 2015, mutta vain osalla reviireistä. Tulevana talvena dna-näytekeräys laajenee kaikille susien lauma- ja parireviireille. Dna analysoidaan susien ulosteesta, ja keräysaika on marraskuun alusta helmikuun loppuun.

Dna-seurannan avulla voidaan muun muassa tunnistaa susiyksilöitä ja saada tietoa reviirien määrästä. Kuvan sudet on ikuistettu Ranuan eläinpuistossa.
Dna-seurannan avulla voidaan muun muassa tunnistaa susiyksilöitä ja saada tietoa reviirien määrästä. Kuvan sudet on ikuistettu Ranuan eläinpuistossa.
Kuva: Peura Pekka

Uudet koulutukset järjestetään lokakuussa koronatilanteen takia verkkokoulutuksina. Koulutuskertoja on viisi ja ne ovat keskenään identtisiä. Ensimmäinen koulutus on tiistaina 6.10. kello 18.00–19.30. Muut koulutuskerrat järjestetään 8.10., 20.10., 22.10. ja 28.10. Koulutukseen pitää ilmoittautua Luonnonvarakeskuksen sivulta löytyvästä linkistä.

Koulutuksien yhteydessä kerrotaan, kuinka voit ilmoittautua vapaaehtoiseksi kerääjäksi tai vastuuhenkilöksi omalla alueellasi. Kullekin keräysalueelle on nimetty vähintään yksi vastuuhenkilö, joka jakaa ohje- ja näytekeräysmateriaalin kerääjille, ottaa vastaan alueen näytteet ja toimittaa ne edelleen analysoitavaksi.

Koulutukseen osallistuminen ei vielä sido osallistumaan keräykseen.

Dna-seurannan avulla saadaan tietää susista asioita, joita ei muilla menetelmillä saada selville. Sen avulla esimerkiksi tunnistetaan susiyksilöitä ja saadaan tietoa alueen reviirien määrästä ja niiden rajoista. Dna voi kertoa myös siitä, kuinka monta sutta yksittäisellä reviirillä on ja onko reviirillä vanhempien lisäksi uudet jälkeläiset. Näin saadaan tietoa lisääntyvistä yksilöistä suden kannanarviointiin.

Tuoreimman, kesäkuussa julkaistun kanta-arvion mukaan Suomessa oli maaliskuussa 2020 todennäköisimmin 30 susilaumaa, joista 24 kokonaan Suomen puolella. Susien yksilömäärän arvioidaan maaliskuussa 2020 olleen 90 prosentin todennäköisyydellä 216−246 yksilöä.

Kanta-arvion tekemisessä käytetään dna-analyysien tuottaman tiedon lisäksi monia muita aineistoja, etenkin Tassu-tietojärjestelmään kirjattuja pari- ja laumahavaintoja, mutta myös esimerkiksi kuolleisuustietoja ja GPS-lähettimillä varustettujen susien liikkeistä saatavaa paikkatietoa reviirien rajoista.