Kolumni

Lu­mi­joen kirk­ko­her­ra Erja miettii val­mis­tau­tu­mis­ta ja läs­näo­loa: "Mop­pa­sin lattiaa ja yritin olla kes­kit­ty­nyt"

Lumijoki

-
Kuva: Mirko Kovalainen

Kuuntelin kotona siivotessani podcastia, jossa puhui ex-Karhuryhmän johtaja ja nykyinen henkisen suorituskyvyn valmentaja Harri Gustafsberg.

Hän puhui valmistautumisen merkityksestä ennen tärkeää suoritusta. Valmistautuminen rakennetaan toistoilla, joista tulee rutiinia. Oman resilienssin, eli haastaviin tilanteisiin sopeutumisen ja niistä kimmoisan palautumisen kestävyyttä voi taas harjoitella hakeutumalla oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja saattamalla itsensä lähelle omia rajojaan.

Ja kun se tärkeä hetki on käsillä, tärkeintä on keskittynyt läsnäolo juuri siihen suoritukseen, joka on käsillä.

Moppasin lattiaa ja yritin olla keskittynyt. Ota nyt kunnolla sieltä sängyn alta. Pianon taaksekin näköjään moppi mahtuu.

Korvamadoksi nousi vanha rippikoululaulu: ”tee se, niin kuin Herralle”. Mietin kevättä ja auringonpaistetta, joka paljastaa kaikki fuskaukset. Mietin, mihin minun pitäisi nyt valmistautua. Ja miten.

Tuhkakeskiviikkona alkaa pääsiäiseen valmistava paastonaika. Jeesus vetäytyi autiomaahan ennen astumistaan julkiseen tehtäväänsä. Autiomaassa ei ollut sosiaalisia suhteita, ei totuttuja ruokia eikä mukavuuksia.

Siellä oli hän itse, oma sisin, ja Jumala. 40 päivän paastossa Maslown tarvehierarkia oli päälaellaan. Fyysiset tarpeet olivat kuoletettuina, jotta henkiset, ja hengelliset pääsivät käsittelyyn. Autiomaasta astui ihmisten keskelle Jeesus, joka oli käsitellyt mielensä, ja ulkoisenkin pahan hyökkäykset. Ja joka oli saanut olla ”enkelten palveltavana”, niin kuin Matteuksen evankeliumissa hänen paastonsa päättymistä kuvataan.

Jeesus valmistautui julkiseen tehtäväänsä, jonka tarkoitus oli näyttää ihmisille, että Jumalan valtakunta on tullut lähelle. Että todellinen elämä on tullut mahdolliseksi kaikille maailman kansoille.

Jeesuksen tehtävä vei hänet ristille, jossa hän kuoli sovittaen maailman synnit. Ja se vei hänet haudan kautta ylösnousemukseen, jossa hän voitti kuoleman ja kaiken pahan vallat.

Jeesus toi Jumalan pelastavan rakkauden jokaisen ihmisen vastaanotettavaksi. Tämä on pääsiäisen sanoma. Tämän sanoman vastaanottamista varten meillä on pääsiäistä edeltävä paastonaika.

Mitkä ovat ne tarpeet, jotka minun on kuoletettava, jotta huomaan pääsiäisen sanoman, Jumalan hyvyyden ja rakkauden, minuakin kohtaan, ihan tosissaan?

Harri Gustafsberg analysoi tunteita ja ottaa mielen haltuun käyttämällä fysiikkaa. Hengitysharjoitus poistaa pelon.

Mietin, miten kristillinen traditio on tuntenut näitä mekanismeja jo paljon ennen nykyisiä johtamis- ja mentaalivalmennusoppeja. Paljon syvemmin vain. Hesykastiseen rukoukseen on liittynyt oman hengityksen tahtiin liittynyt rukous.  Jeesus, Jumalan Poika – armahda minua.

”Laskiainen lasketaan, paastonaika alkaa.”  Jeesus, Jumalan Poika, armahda minua.