Kolumni

Lu­mi­joen Er­ja-kirk­ko­her­ra kertoo 15-vuo­tiaan rip­pi­nuo­ren olevan fiksu, kriit­ti­nen, mutta herkkä ja avoin

Lämmin tuuli heiluttelee pihlajan oksia, johin näyttää olevan tulossa runsaasti marjoja. Edessäni kohisee Siikajoki niin vuolaana, että rippikoululaisia ei uskalla päästää uimaan. Olemme Lumijoen seurakunnan rippileirillä Törmälän tilan kauniissa puitteissa. Kanttori pitää oppihetkeä nuorille, ja kirkkoherra vetäytyi rantakeinuun kirjoittamaan tätä juttua.

En ole laskenut, monesko kymmenes rippileiri tämä itselleni on. Vuosien saatossa rippikoulun opetussuunnitelmat ja menetelmät ovat oppimiskäsitysten myötä muuttuneet, mutta rippikoulun tarkoitus on sama.

Olemme opiskelemassa kristinoppia: tutkimassa, millainen on Jumala, joka ilmoittaa itsensä Isänä, Poikana ja Pyhänä Henkenä. Olemme pohtimassa, miten hänestä voi ylipäätään jotain tietää, mitä usko on, ja mitä kaikkea tämä voi tarkoittaa elämässä. Ja samalla elämme näitä ainutkertaisia päiviä leirillä juuri tällä porukalla yhdessä.

15-vuotias nuori on fiksu ja kriittinen, ja toisaalta herkkä ja avoin ottamaan vastaan vaikutteita. Moni on jo kokenut elämässään paljon, joku liiankin paljon.

Kohti aikuisuutta kasvaminen tarkoittaa vapauden lisääntymistä ja samalla oman vastuun kasvamista. Nuoruudessa kuitenkin elämän hyvät mahdollisuudet ovat olemassa. Miten suuri lahja onkaan saada elää! Yhdessä toistemme kanssa, ja lähellä Jumalaa.

Ensi sunnuntaina, jos Luoja suo, ja jos rippikoulu on suoritettu, vietämme näiden nuorten konfirmaatiojuhlaa. He saavat myös vastaanottaa ehtoollisen ensi kertaa itsenäisesti.

Koronan takia juhlat vietetään kahdessa osassa puoli ryhmää kerrallaan. Samana pyhänä vietämme Lumijoen kirkon 130-vuotisjuhlaa. Miten hienoa onkaan, että juuri nuorten konfirmaatiomessu ovat se juhlamessu, jossa myös tätä historian tapahtumaa muistetaan.

Lakeuden katedraali on saanut palvella meitä edeltäviä sukupolvia, ja edelleen meitä. Tämän päivän nuoret kantavat huomisen vastuuta – ja toivottavasti myös evankeliumista nousevan uskon näköaloja tuleville polville.

Erja Oikarinen

Kirjoittaja on Lumijoen seurakunnan kirkkoherra.