Terveys: Jopa kol­man­nes muis­ti­sai­rauk­sis­ta olisi eh­käis­tä­vis­sä viiden sormen oh­jeel­la

Koulut: Luo­to-ryh­mäs­sä saa opis­kel­la omaan tahtiin – "Täällä ei tar­vit­se pelätä mi­tään", Riina kehuu

Mainos: Talvitarjouksena Rantalakeus Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Lakko sulkee suu­rim­man osan Oulun kau­pun­gin päi­vä­ko­deis­ta ja per­he­päi­vä­hoi­dos­ta – ­muu­ta­mia päi­vä­ko­te­ja voidaan pitää auki kriit­ti­sis­sä teh­tä­vis­sä olevien hen­ki­löi­den lap­sil­le

Suurin osa päiväkodeista on kiinni tiistaina ja keskiviikkona lakon vuoksi.
Suurin osa päiväkodeista on kiinni tiistaina ja keskiviikkona lakon vuoksi.
Kuva: Jussi Leinonen

Pääosa Oulun kaupungin päiväkodeista ja perhepäivähoidosta on kiinni eikä lakisääteistä varhaiskasvatusta ja esiopetusta pystytä järjestämään 13.–14. helmikuuta lakon takia, kerrotaan Oulun kaupungin tiedotteessa.

Jotkut perhepäivähoitajat saattavat olla töissä ja hoitaa lapsiryhmiään normaalisti. Lakon vuoksi syntyvät poissaolopäivät hyvitetään asiakasmaksuissa.

Avoimen varhaiskasvatuksen lasten ja perheiden kerhoja ei näinä päivinä järjestetä.

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy ry ja Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ovat ilmoittaneet työntekijöidensä lakosta 13.–14. helmikuuta. Lakko koskee varhaiskasvatuksessa suurta osaa henkilöstöstä.

Muutamia päiväkoteja on auki. Näihin kuuluvat eteläisellä alueella Mäntypellon päiväkoti Oulunsalossa sekä Kuukkelin ja Maikkulan päiväkodit. Avoinna ovat myös Välkkylän, Hiukkavaaran monitoimitalon, Ylikiimingin, Heinätorin, Värtön, Puolivälinkankaan, Ruiskukan, Länsituulen ja Kuivasrannan päiväkodit.

Päivähoitopalvelut turvataan ensisijaisesti yhteiskunnan toimivuuden kannalta kriittisissä tehtävissä toimiville sosiaali- ja terveydenhuollon, palo- ja pelastustoimen sekä poliisin henkilöstön lapsille.

Mikäli avoinna olevissa päiväkodeissa on tilaa,  voidaan lapsia ottaa päiväkoteihin saapumisjärjestyksessä enintään sen verran, että lakisääteisiä ryhmäkoko- ja henkilöstömitoituksia voidaan noudattaa. Tarvittaessa huoltajat saavat lisätietoja oman päiväkodin päiväkodinjohtajalta.

Lapsen tiedot kirjallisesti mukaan päiväkotiin

Koska lasta saattaa hoitaa muu kuin lapsen oma tuttu henkilökunta, huoltajan tulee antaa henkilökunnalle kirjallisena lapsen nimi, syntymäaika, lapsen oman päiväkodin nimi, huoltajien nimet ja yhteystiedot sekä lapsen allergiat, sairaudet sekä muut mahdolliset asiat, joista henkilökunnan on hyvä olla tietoisia.

Lakon aikana päiväkodeissa ei ole mahdollista toteuttaa lapsen sairaudenhoitoon liittyviä lääkityksiä, muita erityistuen palveluja eikä kuljetuksia päiväkoteihin.

Lakko vaikuttaa myös päiväkotien ateria- ja puhtauspalveluihin. Kaikissa avoinna olevissa päiväkotikohteissa on hoitoon tuleville lapsille ruokaa tarjolla lakkopäivinä tiistaina ja keskiviikkona.

Ruokalistamuutokset ovat mahdollisia lakkopäivinä, eikä erityisruokavalioita pystytä tarjoamaan. Ruokalistamuutokset näkyvät myös loppuviikon ja alkuviikon aikana.

Päiväkotien toiminta jatkuu normaalina 15. helmikuuta alkaen.