Mainos: La­keus­rak­kau­den vah­vis­ta­ja. Tutustu Ran­ta­la­keus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Tilaajille

La­keu­del­la Kes­kus­tan enem­mis­tö­val­ta suli kah­des­sa kun­nas­sa – yk­sin­ker­tai­nen mää­rä­enem­mis­tö puo­lueel­la on jat­kos­sa enää Lu­mi­joel­la ja Tyr­nä­väl­lä

Uusista valtuustoista nuorin löytyy Tyrnävältä. Siellä on myös lakeuden ainoa valtuusto, missä enemmistö valtuutetuista on naisia.

Rantalakeus
Äänestysaktiivisuus jäi lakeudella vaisuksi. Äänestysprosentti kasvoi vain Hailuodossa.
Äänestysaktiivisuus jäi lakeudella vaisuksi. Äänestysprosentti kasvoi vain Hailuodossa.
Kuva: Vesa Joensuu

Kuntavaalit tuovat muutoksia lakeuden valtuustojen voimasuhteisiin. Keskusta säilyy jokaisessa kunnassa suurimpana puolueena, mutta esimerkiksi Hailuodossa sen yksinkertainen enemmistö poistuu. Elokuussa aloittavaan valtuustoon Keskusta saa kahdeksan paikkaa, mutta Perussuomalaisten, Kokoomuksen, SDP:n ja Vihreiden yhteinen paikkamäärä on yhdeksän.

Keskustan kannatus suli Hailuodossa edellisiin kuntavaaleihin verrattuna 8,1 prosenttia, mikä paikoissa tarkoittaa kahden valtuutetun menetystä. Samalla Perussuomalaisten kannatus kasvoi 8,7 prosenttia. Perussuomalaiset lisäävät paikkojaan nykyisestä yhdestä kolmeen. Hailuodossa vaalien voittaja on myös Kokoomus, jonka paikkamäärä nousee myös nykyisestä yhdestä kolmeen. Kokoomuksen äänipotti kasvoi yhdeksän prosenttia.