Mainos: Tilaa tästä Rantalakeus Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 4 kk 28 € + 2 kk kaupan päälle

Köyk­ky­ris­tä ul­koi­le­maan läh­te­nyt mies eksyi Hauk­ka­suol­le –  nyt pe­las­tus­lai­tos neuvoo oi­kea­op­pi­seen va­rus­tau­tu­mi­seen: "La­dat­tu pu­he­lin, va­ra­vir­ta­läh­de, ot­sa­lamp­pu ja juo­mis­ta mukaan"

Mies löytyi lämpökameran ja jalkapartion avulla.

Kempele
Eksynyt ulkoilija soitti itse hätäkeskukseen.
Eksynyt ulkoilija soitti itse hätäkeskukseen.
Kuva: Taneli Kärki

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen paloesimies Pasi Inkeroinen muistuttaa, että pimeä laskeutuu ja kylmä iskee yllättävän nopeasti. Siksi hän kannustaa ulkoilijoita varamaan mukaan tarvikkeita vähintään tuplasti enemmän kuin mitä on matkalleen arvioinut ottaa.

Keskiviikkona pelastuslaitos löysi eksyneen ulkoilijan Haukkasuolta iltayhdeksän aikaan.

Mies oli lähtenyt Köykkyristä ulkoilemaan, mutta eksyi. Hän lähti oikaisemaan merkityltä reitiltä suolle, jolloin pimeä yllätti vaikeakulkuisessa maastossa. Eksynyt ilmoitti itse hätäkeskukseen tilanteestaan.

Paikalle hälytettiin kaksi poliisipartiota sekä palolaitoksen yksiköt Kempeleestä, Limingasta ja Tyrnävältä. Pelastuslaitos saapui paikan päälle mönkijöiden kera.

Lievästi kylmettynyt kuntoilija tavoitettiin poliisin droonin lämpökameran ja pelastuslaitoksen jalkapartion avulla suolta noin kolmen kilometrin matkan päästä.

– On hyvä ottaa mukaan juomista, ladattu puhelin, varavirtalähde ja otsalamppu, Inkeroinen kehottaa.

Hän myös kannustaa lataamaan puhelimeen maastokarttasovelluksen, joka näyttää reaaliaikaisen sijainnin.

– Sovelluksesta kuvakaappauksen lähettämällä yhteydessä olevaan yksikköön tiedämme tarkalleen lähettäjän sijainnin ja voimme suunnitella pelastusreitin turvallisesti sekä nopeasti, hän muistuttaa.

Myös 112-sovellus on hyvä olla ladattuna puhelimeen.