Kolumni

Kem­pe­leen Päi­vi-pap­pi kan­nus­taa ihmisiä le­väh­tä­mään: "Tar­vit­sem­me pa­lau­tu­mis­ta"

-

Korona-aikana oleme saaneet lukea uutisista, mi-ten me suomalaiset olemme viettäneet enemmän aikaa luonnossa. Monet kansallispuistot ja retkikohteet ovat olleet ruuhkaisia, kun yhä useammat suomalaiset ovat tutustuneet suomalaisen luonnon kauneuteen ja monipuolisuuteen.

Moni meistä kokee metsässä, tunturissa tai järven rannalla rauhaa, jota ei arjen kiireestä tai kaupungista löydä.

Ihminen tarvitsee lepoa, hiljaisuutta ja virkistäytymistä päivän askareiden ja monien taakkojen keskellä. Tarvitsemme palautumista ja hengähtämistä, uusien voimien keräämistä tulevia haasteita varten.

Suosituiksi viime vuosina ovat tulleet myös hiljaisuuden retriitit. Hiljaisuuden retriitti tarjoaa mahdollisuuden vetäytyä hiljaisuuteen ja lepoon viikonlopun tai muutaman päivän ajaksi.

Hiljaisuuden retriitissä ollaan hiljaa, aivan kuten sen nimikin jo kertoo. Retriittiin osallistuja on vapaa kiireestä, vaatimuksista ja ulkoisista ärsykkeistä. On lupa vain olla ja levätä.

Hiljaisuus on mahdollisuus kuunnella omaa sisintä. Elämän yksinkertaisuus ja pyhyys saavat tilaa, levon ja työn normaali rytmi saa mahdollisuuden palautua.

Hiljaisuuden retriitin päiväohjelmaa rytmittävät rukoushetket, ruokailut, lepo ja ulkoilu.

Moni on sanonut, että hiljaisuuden retriitti on kokemuksena vaikuttava.

Yhdessä hiljaa olemisella on ihmeellinen voima. Ihminen kokee niin kokonaisvaltaisen levon ja rauhan, että sen mukanaan tuoma virkistäytyminen riittää taas pitkälle arkeen.

Moni haluaa pienen hiljaisuuden ja hiljaisen hetken pysyväksi osaksi elämänsä päivä tai viikkorytmiä.

Kempeleen seurakunnassa järjestetään hiljaisuuden retriitti joulukuun alussa juuri sopivasti joulun odotuksen alkaessa. Pienempiä pysähtymisiä hiljaisuuden äärelle voi löytää myös Hengähdä hetkeksi –iltahetkistä, joita vietämme kerran kuussa Pyhän Kolminaisuuden kirkossa.

Tervetuloa mukaan! Muistakaa levätä!

Päivi Ollikainen

Kirjoittaja toimii seurakuntapastorina Kempeleen seurakunnassa.