Joonas Nordman tulisi Pe­ru­na-elo­ku­van kanssa ensi vuonna Pe­ru­na­mark­ki­noil­le, jos kutsu kävisi: "Sil­loin toi­vot­ta­vas­ti mah­dol­li­sim­man moni tyr­nä­vä­läi­nen on myös nähnyt elo­ku­van"

Keskiaikaan ajoittuva komedia kertoo perunan voittokulun lisäksi yritteliäisyydestä ja ystävyydestä. Pääroolin esittäjä Joonas Nordman laittaa ruokaa mielellään ja antaa helpon vinkin kotikokeillekin.

-
Kuva: Algimantas Babravicius / Yellow Film & TV

Vuosi sitten näihin aikoihin näyttelijä Joonas Nordman oli vielä Liettuassa, lokakuun 14. päivä ensi-iltansa saavan Peruna-elokuvan kuvauksissa.

– Muistot kuvauksista ovat lämpimät, ja muistikuva vain paranee vanhetessaan. Se oli todella ihana rupeama, sillä suomalaisten näyttelijöiden, ohjaajan ja muiden tuotannon ihmisten lisäksi paikalla oli paljon liettualaisia.

Käsikirjoitus, jonka on kirjoittanut muun muassa Napapiirin sankarit -elokuvista tunnettu Pekko Pesonen, oli Joonas Nordmanista kiinnostava ja ainutlaatuinen.

– Mieleeni ei tule yhtäkään vastaavaa. Idea oli raikas ja persoonallinen. Lisäksi Pekko Pesonen on tuttu onnistuneista elokuvakäsikirjoituksista. Tässä siis osui moni palanen kohdalleen, ja oli hyvä lähteä mukaan.

Elokuvan päärooliin Nordman päätyi koekuvausten kautta. Nordmanin lisäksi elokuvassa esiintyy iso joukko tunnettuja suomalaisnäyttelijöitä, kuten Mikko Penttilä, Kari Hietalahti ja Tommi Korpela.

Nordmanin esittämä henkilöhahmo Untamo on nuori startup-yrittäjä, joka haluaa lanseerata perunan Suomeen 1600-luvulla.

-
Kuva: Algimantas Babravicius / Yellow Film & TV

– Untamo on sympaattinen kaveri, jolla on paljon haaveita ja tavoitteita. Hänellä on kova, inhimillinen tarve saada elämässä jotakin merkityksellistä aikaan, onpa se sitten jotakin pientä tai suurta.

Tarinassa syntyy vastakkainasettelua tuolloin suositun nauriin kasvattajien kanssa. Se sisältää yleismaailmallisia teemoja, kuten ystävyys, yritteliäisyys ja menestyksen vaikutus ihmiseen.

– Paljastamatta liikaa elokuvasta luokkanousu voi tapahtua liian nopeasti ja muuttaa ihmistä. Miten nuori kaveri hallitsee stressin ja paineen, kun kokee sen ensimmäistä kertaa?

Kuvauspaikka Liettua oli Nordmanille uusi kokemus. Hän ei ollut käynyt siellä aikaisemmin. Lisäksi hän pääsi ensimmäistä kertaa osin kansainväliseen tuotantoon.

Liettua on noussut elokuva-alaa koskevien verokannustinten ansiosta isoksi elokuvateollisuuden maaksi, jossa kuvataan paljon kansainvälisiä sarjoja. Esimerkiksi HBO:n Chernobyl ja Katariina Suuri on kuvattu siellä.

Kokemus näkyi tekijöille, sillä kuvauksissa asiat tapahtuivat nopeasti ja tekijöitä oli enemmän kuin kotimaassa.

-
Kuva: Algimantas Babravicius / Yellow Film & TV

– Meillä oli yksi kohtaus elokuvassa jossa on possuja. Ne tulivat tekemään roolityönsä kotieläintilalta, ja sitä varten piti rakentaa aitaus kuvauspaikalle. Suomessa tuotantopäällikkö ja koordinaattori olisivat edellisiltana naputtaneet sen. Liettuassa aidan rakentaneet tyypit odottivat kuvausten ajan ja purkivat sen heti kohtauksen valmistuttua.

Kuvausmatkalta Joonas Nordmanille jäi sekä vapaa-ajan että työelämän kontakteja. Niistä voi olla hyötyä jatkossa.

– Ainahan se kansainvälinen produktio on haaveena. Joko päästä suomalaisena näyttelijänä ulkomaiseen tuotantoon tai toteuttaa Suomessa sarja, joka saa maailman mainetta ulkomailla.

Vielä parikymmentä vuotta sitten haaveet kansainvälisestä suomalaisesta tuotannosta olivat todellakin haaveita. Viime vuosina tilanne on parantunut. Nordmanin mielestä suomalaisen sarjan läpimeno ulkomailla näyttää realistisemmalta kuin aiemmin.

– Vastaanotto on nykyään hyvä. Taso alkaa täälläkin vastata kansainvälistä menoa.

Peruna on elokuvassa keskeisessä asemassa. Silti se on vain kehys muille teemoille.

Peruna näkyi kuvauksissa muutenkin, kuten lounailla. Sitä syötiin Nordmanin mukaan paljon ja eri muodoissa, yleensä paistettuna tai muusina. Näyttelijälle tämä ei ollut ongelma, sillä hän pitää perunasta.

– Viimeksi viikko sitten ystävien käydessä kylässä laitoin kukkoa viinissä ja perunamuusia.

Joonas Nordman laittaa mielellään ruokaa muutenkin, etenkin jos hän voi tehdä sitä isommalle joukolle. Äitinsä kesämökillä hän testasi vinkin, jonka hän sai ystävältään valkosipulikermaperunoiden tekoon.

-
Kuva: Algimantas Babravicius / Yellow Film & TV

– Kannattaa laittaa kerman joukkoon riistafondia ja vähentää suolan ja pippurin määrää. Tekovaiheessa näyttää siltä, että perunat uivat kaakaossa, mutta uunissa siitä tekeytyi hyvää. Perinteiseen versioon verrattuna fondista tuli aika kiva maku ja toisaalta myös tuhtius ruokaan. Nyt syksyllähän voi kuvitella syövänsä vähän raskaammin iltojen pimetessä.

Peruna-elokuva

Liettuassa syksyllä 2019 kuvattu komedia.

Kertoo startup-yrittäjästä, joka lähtee lanseeraamaan perunaa Suomeen 1600-luvulla

Päärooleissa Joonas Nordman, Kari Hietalahti, Mikko Penttilä ja Alex Anton.

Muissa rooleissa muun muassa Linnea Leino, Tommi Korpela, Mikko Kouki, Kari Ketonen ja Mimosa Willamo.

Saa ensi-iltansa 14. lokakuuta.