Lukijalta
Mielipide

Yli­opis­to py­sy­köön Lin­nan­maal­la

Nyt on jo yli puoli vuotta käyty kipakkaa kirjoittelua puolesta ja vastaan. Haluan pistää lapioni hiekkakasaan, koska uuden rakentaminen verorahoin koskee meitä Rantalakeudenkin lukijoita.

Minulla on kokemusta kampusopiskelusta Helsingin Santahaminassa Kadettikoulussa ja Helsingin yliopistossa kaupungin keskustassa useammankin tiedekunnan toimipaikoissa. Ouluun muuttaessani töihin maaliskuussa 1970 jatkoin opiskeluani Oulun yliopistossa. Tutuiksi tulivat eri toimipaikat: Vanhan apteekin yläkerta, Nahkatehtaan tilat, Opettajakoulutuslaitos OKL, Kontinkankaan parakit ja myöhemmin Linnanmaan hulppeat tilat. Maisteri- ja lisenssiaattiopinnot pääaineina kansantalous ja valtioppi ym sujuivat ihan hyvin, vaikka rakennnukset eivä kummoisia oleet Linnanmaata lukuunottamatta. Opiskelumenestys ei riipu tiloista, vaan hyvästä opetuksesta ja halusta oppia.

Siirtoidea tuli rehtorilta Kalevassa aamukahvipöytään, ja kahvi meinasi mennä väärään kurkkuun. Mistä rahat moiseen? Korona iski talouteen. Valtio velkaantuun rajusti. Nyt on päätetty rakentaa tarpeellinen keskussairaala 1,6 miljardin velalla, josta pääosin kunnat eli veronmaksajat vastaavat. Yliopiston siirron rakennuskustannukset ovat noin 300 miljoonaa.

Lyhyesti voi todeta, ettei onnistu. Jos tuo raha löytyisi valtiolta tai muulta julkiselta taholta, kannattaa se raha laittaa pohjoisen ratahankkeisiin, Enontekiöin lentokentän päällystykseen tai Järvenpään- ja Letontien päällystykseen Tupoksesta Lentokentälle.

Terho LipsonenFil.lis., kunnavaltuutettu (kesk.)