Uhan­alai­set kil­ju­han­het pää­si­vät Li­min­gan­lah­del­ta Kreik­kaan Ker­ki­ni-jär­vel­le – WWF kiittää met­säs­tä­jiä

"Paikalliset Limingan ja Lumijoen metsästysseurat ansaitsevat kiitoksen vastuullisuudestaan."

Kiljuhanhien muuttomatka jatkui turvallisesti.
Kiljuhanhien muuttomatka jatkui turvallisesti.
Kuva: Hakkarainen Petri

Liminka. Uhanalaisten kiljuhanhien muuttomatka Liminganlahdelta kohti Kreikkaa jatkui turvallisesti. Liminganlahdella tavattiin viime viikolla 27 äärimmäisen uhanalaista kiljuhanhea. WWF pyysi paikallisia metsästysseuroja keskeyttämään hanhenmetsästyksen siksi aikaa, kun kiljuhanhet ovat paikalla.

– Alueelliset metsästystoimijat suhtautuivat asiaan rakentavasti, ja kiljuhanhet pääsivät turvallisesti jatkamaan muuttoaan etelään, WWF toteaa tiedotteessaan.

Kiljuhanhet lähtivät Suomesta viime viikonlopun aikana ja ovat nyt jo saapuneet talvehtimispaikalleen Pohjois-Kreikkaan Kerkini-järvelle. Kevätmuutolla kiljuhanhet lepäilevät Perämeren alueella edelleen säännöllisesti.

– Paikalliset Limingan ja Lumijoen metsästysseurat ansaitsevat kiitoksen vastuullisuudestaan. Ne suhtautuivat WWF:n julkaisemaan vetoomukseen rakentavasti, ja julkaisivat myös omilla nettisivuillaan varoituksen, jotta rauhoitettuja kiljuhanhia ei joutuisi vahingossakaan ammutuksi. Näin uhanalaisen lajin ollessa kyseessä yhdenkin yksilön menettäminen on suuri isku kannalle, toteaa WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen tiedotteessa..

Parannettavaakin metsästyskäytännössä hänen mukaansa tuleville syksyille jäi.

– Kiljuhanhiparven ollessa alueella kuultiin runsaasti vesilintujen metsästäjien laukauksia aamu- ja iltahämärissä, jopa lähes tunnin ennen auringon nousua ja reilusti auringonlaskun jälkeen. Hämärissä tapahtuva metsästys on vaarallista rauhoitetuille lajeille, koska hämärissä ammuttavaa lajia ei käytännössä voi luotettavasti tunnistaa, Tolvanen jatkaa.

Myös paikalliset mediat Rantalakeuden tavoin jakoivat WWF:n vetoomusta.

Kiljuhanhi on rauhoitettu ja sen tappamisesta voidaan tuomita 6 391 euron korvauksiin. Tunturi-Lapissa pesivä kiljuhanhi on Pohjolan uhanalaisimpia pesimälintuja. Kanta oli pienimmillään 2000-luvun alussa alle 20 paria, mutta se on viime vuosina elpynyt noin 40 pariin. WWF:n kiljuhanhityöryhmä perustettiin vuonna 1984.