Mainos: La­keus­rak­kau­den vah­vis­ta­ja. Tutustu Ran­ta­la­keus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Tyr­nä­vä­läi­nen Lotta kir­joit­ti Suomen parhaan yli­op­pi­las­tu­lok­sen syksyn kir­joi­tuk­sis­sa – Katso täältä alueem­me syksyn yli­op­pi­laat

Kempele

Syksyn 2019 parhaan ylioppilastuloksen kirjoitti Kempeleen lukiossa opiskeleva tyrnäväläinen Lotta Yli-Hukkala-Siira, joka kirjoitti yhteensä kahdeksan laudaturia ja kaksi eximiaa. Tulokset julkaistiin torstaiaamuna ja Yli-Hukkala-Siira kertoo yllättyneensä itsekin saavutuksestaan.

– Onhan se aika hämmentävää. Tiesin, että kokeet olivat menneet hyvin, mutta en ajatellut, että ne olivat menneet näin hyvin, Yli-Hukkala-Siira kertoo vaatimattomaan sävyyn.

Yli-Hukkala-Siira kertoo valmistautuneensa ylioppilaskirjoituksiin lukusuunnitelmalla, joka määritteli mitä hän lukee ja milloin. Tuleva ylioppilas pyrki keräämään tietoa monipuolisesti myös kirjojen ulkopuolelta kuuntelemalla podcasteja ja katsomalla dokumentteja.

Yli-Hukkala-Siiran mukaan kokeiden vaikeustaso vaihteli todella paljon aineiden ja myös kirjoitusten välillä.

– Korotin tänä syksynä matematiikan, josta sain viime vuonna E:n ja nyt L:n, ja koin että koe oli nyt helpompi. Joissain ainereaaleissa taas kysyttiin todella laajoja asioita, että tuntui että niistä olisi vaikka voinut väitöskirjan kirjoittaa, abiturientti kuvailee.

Syksyllä 2016 Kempeleen lukiossa aloittanut Yli-Hukkala-Siira suoritti lukion oppimäärän, 75 kurssia, kahden ja puolen vuoden aikana ja vietti opintojensa aikana vuoden vaihto-opiskelijana Saksassa. Seuraavaksi hänen suunnitelmissaan on hakea opiskelemaan oikeustieteitä ja aloittaa pääsykokeisiin valmistautuminen.

– Uskon, että ylioppilaskokeista oppii pitkäjänteistä valmistautumista, josta on hyötyä yliopistoon hakemisessa, ja istumalihaksia. Oikiksen pääsykokeet ovat silti varmasti hyvin erilaiset kuin ylioppilaskokeet, tuleva ylioppilas uskoo.

Syksyn ylioppilaat

Oulunsalon lukiosta valkolakin painavat päähän Tommi Henriksson, Jalmari Ilola, Sini Junttila, Jere Kariniemi, Joona Kokkonen, Eero Mäntyvaara, Tuomas Parpala ja Juuso Säkkinen.

Kempeleen lukiosta ylioppilaaksi ovat päässeet Anton Aho, Karla Kesti, Krista Kytöaho, Anni-Lotta Kähkölä, Jere Nissinen, Toni Prykäri, Tino Sankari, Rebekka Suni, Henri Tamminen, Pinja West, Lotta Yli-Hukkala-Siira.

Limingan lukiossa tämän syksyn ylioppilaita ovat Aapo Häkli, Aleksi Kiviahde, Tomi Pantsar ja Martti Räbinä.

Juttua täydennetty 8.11. kello 8.16: Lisätty Limingan ja Kempeleen ylioppilastiedot.