Mainos: Tutustu Rantalakeus Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Toi­pu­mi­sen alkuun ti­pat­to­mal­la tam­mi­kuul­la: "Jos al­ko­ho­lin käyttö ai­heut­taa hait­taa, kan­nat­taa ha­keu­tua hoitoon ja myös saman ko­ke­nei­den ver­tais­tuen pariin"

Tipaton on jo vuosikymmeniä jatkunut perinne, ja viime vuosina se on vain lisännyt suosiotaan. Tipattomalle voi ryhtyä itselleen sopivalla tavalla; voi joko vähentää alkoholin käyttöä tai lopettaa sen kokonaan.

Kampanjan ajankohta, tammikuu, on monelle varsin sopiva: uudenvuodenlupausten tapaan vuoden alku tarjoaa oivan tilaisuuden aloittaa jotakin uutta − löytää itselle uusia tottumuksia.

Eritoten on hyvä pysähtyä miettimään, mihin alkoholia tarvitsen sekä mistä syistä ja missä tilanteissa sitä käytän. Ja onko alkoholinkäytöstäni mahdollisesti haittaa minulle itselleni tai haittaako se läheisiäni? Jos alkoholin käyttö aiheuttaa haittaa, kannattaa hakeutua hoitoon ja myös saman kokeneiden vertaistuen pariin.

Vertaistuen avulla voi löytää tarvittavia uusia tottumuksia ja mielekästä tekemistä alkoholin käytön sijaan. Kuten muuan A-kiltalainen totesi: ”A-kilta toi kaivattua muuta sisältöä elämään etenkin toipumisprosessin alussa, jolloin ei pystynyt normaaliin työelämään ja oli aivan hukassa siitä, miten täyttää kaiken vapaa-aikansa, ettei lähtisi takaisin kentälle.”

A-kiltatoiminta on päihteetöntä, vapaaehtoisuuteen perustuvaa ja monimuotoisesti toteutettavaa vertaistukitoimintaa päihdeongelmaisille ja heidän läheisilleen. A-killat ovat itsenäisiä yhdistyksiä, jotka toimivat yhteisten arvojen pohjalta. Suomessa on noin 60 A-kiltaa. Uusin perustettiin Iihin viime syksynä. Oulun A-Kilta ry puolestaan on yksi vanhimpia, yli 50-vuotias.

Kempeleessä ei omaa A-kiltaa ole − vielä. Jos oma A-kiltayhdistys halutaan perustaa, mukaan tarvitaan riittävän monta toimintaan sitoutuvaa. A-Kiltojen Liitto ry:n aluetyö yhdessä Kempeleen ehkäisevän päihdetyön moniammatillisen työryhmän jäsenten kanssa kartoittaa kempeleläisten kiinnostusta asiaan. Lisätietoja A-kiltatoiminnasta löytyy osoitteesta www.a-kiltojenliitto.fi ja Tipattomasta osoitteesta https://www.ept-verkosto.fi/tipaton/.

Tipattomasta voi alkaa uusi, selvästi parempi elämä, johon sisältöä tuo uudenlainen, yhteisöllinen ja päihteetön toiminta.

Kirsi MäkiJärjestökoordinaattori-koulutussuunnittelija, A-Kiltojen Liitto ry