Mainos: La­keus­rak­kau­den vah­vis­ta­ja. Tutustu Ran­ta­la­keus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Tik­ku­röi­jy­pii­ri tekee di­gi­loi­kan

Nyt tikkuröijyn tekemiseen voi osallistua myös etänä.

Hailuoto. Hailuodossa vanhassa pappilassa vuodesta 2014 alkaen kokoontunut Tikkuröijypiiri tekee digiloikan yhteistyössä Taito Pohjois-Pohjanmaa -yhdistyksen kanssa. Ensimmäinen Digitikkuröijypiiri kokoontuu keskiviikkona 17.6. kello 18.

Taito Pohjois-Pohjanmaa -yhdistyksen toiminnanjohtaja Elina Seppänen kertoo, että yhdistys haluaa edistää käsityöharrastajien yhteisöllisyyttä myös poikkeusoloissa. Yhteistyö ja Tikkuröijypiirin tapaaminen verkossa Hailuotoseuran kanssa tuo aidon ja aineettoman kulttuuriperinnön jokaisen kotisohvalle.

– Verkkoympäristö tarjoaa myös mahdollisuuden jakaa hyviä käytäntöjä ja mahdollistaa käsityöpulmien ratkomisen yhdessä. Hailuotolainen perinneneule on saanut koko Suomen kansan innostumaan neulomisesta. On arvokasta, että tällainen perinne elää!

Tikkuröijypiirin perustajan Anne-Maria Haapalan mielestä on hienoa, että suomalainen perinneneule kiinnostaa – ja erityisesti tikkuröijy. Hailuodossa kokoontuvalla Tikkuröijypiirillä on sivupiiri Kiimingissä, ja kyselyjä ympäri Suomea ja jopa ulkomaita myöten on tullut verkossa kokoontuvasta Tikkuröijypiiristä parin vuoden ajan.

– Koronan aikana kyselyjä ohjeista ja huoli piirin jatkumisesta on lisääntynyt, joten yhdessä Taito Pohjois-Pohjanmaan kanssa toteutettavasta digipiiristä on todella merkittävä asia. Testasimme muutaman neulojan kanssa, miten onnistuisimme neulomaan yhdessä verkossa Kokemuksemme oli erittäin positiivinen, kertoo Haapala, jonka kodissa neulojat ovat kokoontuneet.

Hailuotolainen tikkuröijy on pesemättömästä suomenlampaan langasta neulottu perinneneule, jota saaren naiset ovat neuloneet miehille. Nykyään myös miehet ovat alkaneet kutoa luotolaisia.

Tällä hetkellä Tikkuröijypiirissä on pari miestä. Tikkuröijyn arvostus ja kiinnostus sen neulomiseen on lisääntynyt viime vuosina todella paljon. Korona on vain lisännyt lankojen ja ohjeiden kysyntää.

Keskiviikkoiseen Dikitikkuröijypiiriin voi ilmoittautua tästä.

Hailuotolaisen tikkuröijyn neulomisesta löytyy lisätietoa tästä osoitteesta.