Tie­sit­kö, että uus­maa­lais­ten suo­si­mat portaat val­mis­te­taan Lu­mi­joel­la? – Ja­le-por­tai­ta on tehty jo yli kym­me­nen vuotta

"Tuotteet ovat jalostuneet matkan varrella. Olisi kiva nähdä ensimmäiset portaat, jotka olen tehnyt."

Lumijoki
<p>Jale-portaiden ilme sopii moderniin kotiin. Portaat valmistetaan käsityönä suomalaisesta teräksestä. Luja teräsrunko mahdollistaa keveän porrasratkaisun myös pieneen tilaan.</p> Pinnakaideporras on tällä hetkellä Jale-portaiden suosituin malli. Jarkko Koivula kertoo porrastrendien vaihtelevan paljon lyhyessäkin ajassa. Jale-portaiden kaikkiin malleihin voi yhdistää tilaa avartavan lasikaiteen. Tällä hetkellä suosituin malli on pinnakaiteellinen porras. <p>Jarkko Koivula nauttii tuotteiden kehittelystä. Työn parasta antia on se, kun pääsee tekemään portaita erikoisempiin kohteisiin. – Hiplaan mieluummin tuotteita kuin verstastiloja, hän tuumaa.</p>
Jale-portaiden ilme sopii moderniin kotiin. Portaat valmistetaan käsityönä suomalaisesta teräksestä. Luja teräsrunko mahdollistaa keveän porrasratkaisun myös pieneen tilaan.
Jale-portaiden ilme sopii moderniin kotiin. Portaat valmistetaan käsityönä suomalaisesta teräksestä. Luja teräsrunko mahdollistaa keveän porrasratkaisun myös pieneen tilaan.
Kuva: Jale-portaat

Keskellä lumijokista maalaismaisemaa seisoo navettarakennus, jonka kyljessä lukee isoin kirjaimin JAKOME. Näiden seinien sisällä on viimeiset 15 vuotta tehty jotain ihan muuta kuin navetointia. Lypsykarjatilan jatkamisen sijaan Jarkko Koivula päätti perustaa kotitilalleen metalliverstaan.

– Jarkko Koivula ja metalli, niistä se nimi syntyi, hän selventää.

Ei mennyt kauan, kun liikeidea alkoi jalostua erään paikallisen tekemän työtilauksen innoittamana.

– Minulta tilattiin metalliset portaat. Ensin luulin, että ne tulisivat ulos, mutta sitten selvisi, että ne ovatkin tulossa olohuoneeseen. Siitä ajatus alkoi avautua itsellekin.

Nykyisin verstaan suojissa valmistuu metalliportaita Jale-portaat-aputoiminimen alla. Tilauksia tulee koko Suomen alueelta, ja portaita on toimitettu Ruotsiinkin saakka.

– Suurin osa tilauksista tulee Uudeltamaalta. Ouluunkin näitä menee jonkin verran, Koivula lisää.

Lue lisää 22.7. Rantalakeudesta painettuna tai diginä!

Jale-portaat

Lumijokisen Jarkko Koivulan perustaman JAKOME-metallialan yrityksen aputoiminimi.

JAKOME on perustettu vuonna 2004. Portaiden valmistaminen alkoi vuotta myöhemmin.

Nyt yritystoiminta on keskittynyt pääosin metallirunkoisten portaiden valmistamiseen.

Jale-portaat sai nimensä Jarkko Koivulan Jale-lempinimestä.

Tuotteita menee ympäri Suomen. Pääosa tilauksista tulee Uudeltamaalta.

Jale-portaat löytyvät muun muassa Limingan kirjastosta.