”Tämä ei viivytä ai­ka­tau­lua” – kou­lu­hank­keen yl­lä­tys­kään­ne kuo­hut­taa tun­tei­ta Kem­pe­lees­sä

Kirkonkylän kouluhanketta kohdannut odottamaton käänne on herättänyt huolta ja keskustelua. Antti Ollikainen perustelee lisäselvitystä kiristyneellä kuntataloudella.

Kempele
Kempeleen Kirkonkylän uudiskoulu palasi valmisteluun viimeisimmässä kunnanhallituksen kokouksessa. D-talon kuntotutkimuksen pohjalta tehdään vielä peruskorjausta koskeva kustannusarvio.
Kempeleen Kirkonkylän uudiskoulu palasi valmisteluun viimeisimmässä kunnanhallituksen kokouksessa. D-talon kuntotutkimuksen pohjalta tehdään vielä peruskorjausta koskeva kustannusarvio.
Kuva: Mirko Kovalainen

Kempeleen kunnanhallituksessa koettiin viime viikolla yllätys, kun Kirkonkylän kouluhanke päätettiin palauttaa takaisin valmisteluun. Käänteen takana oli keskustaryhmä, joka esitti, että rakentamispäätös tehtäisiin vasta sitten, kun ulkopuolinen taho on tehnyt kustannusarvion D-talon kuntotutkimusten pohjalta.

Valtuuston varapuheenjohtaja, kunnallisneuvos Jarmo Haapaniemi (sd.) kertoo esityksen tulleen sataprosenttisena yllätyksenä.

– Asiasta ei keskusteltu mitään muiden ryhmien suuntaan. Heillä olisi ollut kaksi vuotta aikaa tuoda asia ponnekkaasti esille. Se herättää tunteita, hän myöntää.

Haapaniemi pitää erikoisena sitä, että yllätysveto tehtiin valmistelun tässä vaiheessa. Viimeisimmissä valtuustoseminaareissa tehtiin yksimielinen linjaus siitä, että koulurakentaminen etenee valmisteluun.

– Asian piti olla ok. D-talosta oli tarkoitus luopua ja uuden tilan valmistua vuonna 2023. Keskustelua käytiin lähinnä rahoitusmallista, ja siinä enemmistö kääntyi leasingin kannalle.

Kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Rita Kumpulainen (sd.) kertoo esityksen aiheuttaneen ihmetystä sekä kuntapäättäjissä että kuntalaisissa. Muun muassa Sari Janatuinen (vas.), Leena Askeli (kd.), Paula Pohjanrinne (vihr.), Jouko Etelä (sd.), Janne Malkamäki (kok.) ja Janne Halunen (ps.) ovat ilmaisseet huolensa kouluhankkeen viivästymisestä. Heidän mielestään hanke tulisi saada nyt nopeasti käyntiin valtuustoseminaarissa ja valiokuntaohjauksissa yhdessä sovitun linjauksen mukaisesti.

– Valtaosa Kempeleen kunnanvaltuuston 39 valtuutetusta näyttäisi olevan tätä mieltä. Jopa keskustasta näytetään ajatuksellemme vihreää valoa.

Viime viikolla kunnanhallitukselle tehdyn pohjaesityksen mukaan Kirkonkylälle olisi rakennettu 11 883 kerrosneliömetrin kokoinen koulurakennus. Hankkeen hintalapuksi oli arvioitu 39,5 miljoonaa euroa. Kunnanhallituksen puheenjohtaja, valtuutettu Antti Ollikainen (kesk.) ymmärtää D-talon korjaamista koskevan lisäselvitysesityksen tulleen yllätyksenä. Keskustaryhmässä kuitenkin koettiin vahvasti, että kunnan historian mittavimman hankkeen edessä on käännettävä kaikki kortit – varsinkin nyt, kun korona on tiukentanut kuntataloutta. Peruskorjaamisvaihtoehdon selvittäminen on Ollikaisen mukaan erityisen tär­keää tämänhetkisen taloustilanteen vuoksi.

– Taloustilanne on heikentynyt huomattavasti siitä, kun suunnittelu on aloitettu. Kuntatalous on kriisissä. Kempeleessä tilanne ei ole pahimmasta päästä, mutta kunnan talouden kuva on muuttunut oleellisesti, hän huomauttaa.

Kirkonkylän kouluhanketta koskeva lisäselvitysesitys tuli yllätyksenä myös Kempeleen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Pia Hanskille (kok.). Alkujärkytyksen jälkeen hän kertoo kuitenkin suurimman huolen hälvenneen.

– Ensin huoletti, että viivästyykö hanke paljon. Nyt huoli ei ole enää niin valtaisa, kun menettelytavat ja marssijärjestys ovat selkeytyneet, Hanski linjaa ja kuvailee samalla hanketta kunnan kokonaiselinvoimaa ajatellen erittäin tärkeäksi.

Lue lisää 24.6. Rantalakeudesta tai diginä!