Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Soita sudelle

Limingan raitilla liikuskelevat sudet ovat Luken erityisessä suojelussa. Eikä siten ihme, että Ruukin

uusi tutkimusnavetta joudutaan lakkauttamaan. Susien kanssa värkkääminen tulee kalliiksi.

Sudet liikkuvat nyt pihapiirissämme. Jännittävää. Niille voi soittaa. Missä olet susi? Oletko pahassa paikassa? Täällä minä jonkin marketin pihassa. Osuuskaupan kartanosta puuttuvatkaan enään sudet. Muuta kuminpolttajaa siellä on ihan riittävästi.

Susien kuljettaminen keinotekoisesti eri puolille maatamme on todella hienoa. Ne pyydystetään kiinni perinteisiltä saloseuduiltaan Itä- ja Pohjois-Suomesta ja tuodaan asutuksen keskelle tänne rannikolle. Hienoa.

Sitten niitä seurataan puhelimen näytöltä. Niillä on kaikilla nimet. Ne ovat hyvin kilttejä susia. Citysusia. Ne syövät kasviksia ja tulevat hyvin toimeen ihmisten kanssa. Ne ovat valloittaneet metsästyspaikat ja metsästyskoirat pidetäänkin tarpeettomana tarhassa. Sudet kun ovat erehdyksessä koiria muutaman tappaneet.

Mutta ei olisi uskonut aikanaan liminkaan muutettuaan. Että susipitäjä. Pienten koulaisen vanhemmat älkää pelätkö turhaan. Susi ei ole tappanut ihmisiä satoihin vuosiin. Mutta ei niitä ole satoihin vuosiiin kuljeteltu asutuille seuduille ihmisten nurkkajuuriin kusekselemaan.

Susiin upotettujen suojelumiljoonien lisäksi saamme ihan ilmaiseksi elää jännittäviä hetkiä Mitä ne tekevät seuraavaksi. Villit lihansyöjät, tunnottomat petoeläimet.

Matti NikkiläLiminka