Mainos

Säh­kö­pyö­rä on mukavin tapa laihtua – kun pyö­räi­lee enem­män, liikkuu enemmän

Miltä polkupyöräily tuntuisi, jos olisi aina reipas myötätuuli ja loiva alamäki? Pyöräilyn voi muuttaa helpoksi ja mukavaksi hankkimalla sähköpyörän. Ja kun pyöräily on helppoa ja mukavaa, sitä huomaa tekevänsä niin paljon, että paino laskee ja terveys kohenee!

-

Sähköpyörät ovat tulleet jäädäkseen suomalaiseen liikenteeseen. Parin viime vuoden aikana markkinoille on tullut runsas mallivalikoima, ja sähköpyörien hinnat ovat laskeneet. Noin 2000 euron molemmin puolin on saatavilla hyvinkin erilaisia sähköpyöriä moneen käyttöön.

Sähköpyörä houkuttelee liikkumaan – missä tahansa pyöräileekin

Nykyään laadukkaita ja kohtuuhintaisia sähköpyöriä löytyy kaikista pyörien runkotyypeistä. Jokainen löytää siis markkinoilta omaan käyttöönsä sopivan sähköpyörän. Kaikilla niillä on yksi yhteinen piirre: Sähköavustus tekee polkemisesta kevyttä ja helppoa. Entiset pyöräilyn koetinkivet, raskaat ylämäet ja vastatuulen kuormittamat aukeat, eivät haittaa enää lainkaan. Sen kun kytkee tehostusta tarpeen mukaan, ja niiden ennen vaatima ponnistelu muuttuu sujuvaksi etenemiseksi.

Miten tämä sitten auttaa laihtumisessa ja painonhallinnassa? Kevyt ja miellyttäväkin liikunta on liikuntaa. Se kuluttaa enemmän energiaa kuin paikoillaan istuminen, paljon enemmän. Sillä sähköpyörääkin on poljettava itse, että se kulkisi. Ja kevyttä ja miellyttävää liikuntaa on paljon helpompi harrastaa kuin raskasta ja työlästä.

Sähköavusteisen polkupyörän moottori saa tuottaa enintään 250 wattia tehoa, ja tehostus saa toimia ainoastaan polkemisliikkeen aikana. Tehostus saa myös vaikuttaa enintään 25 kilometrin tuntinopeuteen saakka. Vain silloin sähköpyörää kohdellaan liikennesäännöissä kuin perinteistä polkupyörää. Ajamiseen ei ole ikärajaa, ja pyörällä saa ajaa kevyen liikenteen väylillä. Myöskään ajokorttia tai liikennevakuutusta ei tarvita.

Sähköavun tuoma helppous vaikuttaa vahvimmin silloin, kun pyöräily käy raskaaksi. Ylämäissä, vastatuulessa tai epätasaisella pinnalla – kaikissa oloissa voi polkea kevyesti ja miellyttävästi. Tämä saa ihmiset yksinkertaisesti pyöräilemään enemmän ja siten liikkumaan enemmän.

Painonpudotuksen tehoalueella

Tutkimuksissa on todettu yllättävänkin vahvasti, että sähköpyöräily tuo tehokkaasti liikunnan terveysetuja, koska sen miellyttävyys lisää liikkumista. Mutta tämä ei ole ainoa tapa, jolla sähköpyöräily vaikuttaa.

Kevyt, sähköavusteinen polkeminen on liikuntaa noin 40-50 prosentin teholla polkijan maksimisykkeestä. Juuri tällainen sykealue on tehokas painonpudotuksessa, koska sitä pystyy pitämään yllä pitkään. Näin miellyttävä ja kevyt liikkuminen jatkuu niin kauan, että kalorien kokonaiskulutus nousee merkittävästi.

Intensiivinen tehotreeni kuluttaa toki enemmän kaloreita – mutta vähän kuntoillut ihminen pystyy pitämään sellaista yllä vain muutaman minuutin kerrallaan. Siksi painonpudotus on tehokkaampaa, kun polkee pitkiä matkoja miellyttävästi sähköpyörällä.

Polkemisen raskautta voi myös tasapainottaa sähkötehostusta lisäämällä tai vähentämällä. Näin painonpudotukselle edullinen tehoalue säilyy, samoin pyöräilyn miellyttävyys. Raskaat ylämäet eivät ole enää este, jonka vuoksi tekisi mieli jättää koko pyöräily väliin.

Sähköavusteinen pyörä nostaa pyöräilyn mukavuuden uudelle tasolle. Niin korkealle, että haluaa pyöräillä enemmän, reippaammin ja kauemmas. Tuloksena on virkeämpi mieli, keventyvä paino ja koheneva terveys. Ja samalla pääsee liikkumaan kätevästi ja ympäristöä säästäen.

Tilaa sähköpyörä Kuntokaupalta!

Lähteet

Artikkeli sähköpyörän terveyshyödyistä ja tehosta liikunnassa: https://yle.fi/uutiset/3-10193820